30 de ani de capitalism: Constructorul de șanțuri din Certeze, rămas la bine și la rău în țară, printre puținii subcontractori ai lui Umbrărescu. Povestea Bilie Grup

Obișnuit cu munca în deplasare încă dinainte de Revoluție, sătmăreanul Dumitru Codre s-a orientat în capitalism pe lucrări de construcție șanțuri și rigole în toată țara. Anii de afacerist nu au fost însă doar lapte și miere. Fugărit de ruși din Republica Moldova și aruncat de israelieni în ghearele insolvenței, fondatorul Bilie Grup spune că acum este mulțumit pentru că a ajuns să lucreze cu cel mai puternic constructor român de autostrăzi, Dorinel Umbrărescu.
Anemona Andone - Dum, 19 dec. 2021, 20:22
30 de ani de capitalism: Constructorul de șanțuri din Certeze, rămas la bine și la rău în țară, printre puținii subcontractori ai lui Umbrărescu. Povestea Bilie Grup

„În Certeze și toată partea Oașului nu erau fabrici și se lucra prin deplasare. După Revoluție, neavând activitate, o trebuit să trecem pe altceva. Am început cu ziduri, șanțuri și rigole, dar partea de beton”, povestește Dumitru Codre despre începuturile Bilie Grup.

În prezent, compania sa execută lucrări pentru grupul UMB, controlat de băcăuanul Dorinel Umbrărescu. De altfel, este printre puținii subcontractori cunoscuți ai constructorului român de autostrăzi, care s-a remarcat prin gradul mare de internalizare a lucrărilor, UMB producându-și singur și grinzile folosite la poduri.

Omul de afaceri din Certeze crede că a fost contractat de grupul UMB pentru că a dovedit seriozitate și capacitate mare de lucru. „Odată cu trecerea anilor ne-am dotat, lipsa forței de muncă ne-a împins spre roboței. Seriozitatea ne-a adus și la grupul UMB. Am lucrat și cu firme mari, multinaționale. UMB-ul fiind extins, avea nevoie de firme cu capacitate mare. În toată țara unde au întrebat, tot spre noi i-o adus”, spune antreprenorul sătmărean.

Potrivit acestuia, selecția în clubul exclusivist al subcontractorilor UMB s-a realizat după mai multe discuții cu oamenii lui Umbrărescu. „Ne-au chemat la discuții la Balș, am fost și la Bacău. Am făcut față cerințelor lor, sperăm să o ducem mult și bine cu ei, sunt foarte serioși. Ce e la UMB, nu e la nimeni: viteză, calitate, tehnologie. Totul la ei funcționează ca ceasurile Doxa. Salarii de peste 100 milioane de lei (10.000 lei noi – n.r.) pentru mecanici, șoferi. Sunt foarte mulțumiți”, explică Dumitru Codre.

Acesta mai crede că și specializarea pe o anumită activitate l-a ajutat să intre pe radarul UMB. „Am făcut și poduri și pasaje. Aveam echipe de dulgheri și fierari. Ne-am concentrat apoi doar pe șanțuri”. De asemenea, l-a ajutat și volumul mare de lucrări câștigate de UMB la licitații. „Nici ei nu pot duce atât, 1.000 de kilometri de șanțuri”, apreciază subcontractorul sătmărean.

Dezamăgit de multinaționale

De altfel, speră ca majoritatea lucrărilor să le deruleze cu UMB și în perioada următoare. „Sunt și multinaționale serioase. Dar am avut contracte cu unii, am finalizat lucrările și apoi ne-au emis facturi storno să taie 10% din bani. Nici nu mai lucrez cu multinaționale. Nu mai vreau. UMB dă banii la 15 zile, integral, nu ai voie să te blochezi”, continuă reprezentantul Bilie Grup.

Acesta spune că a mai fost contactat și de către alți constructori de autostrăzi, printre care unii din Turcia, însă a refuzat ofertele. „Ne-au mai sunat și alți antreprenori, și niște turci, dar degeaba te atrag cu prețuri mari”, își mărturisește neîncrederea subcontractorul român.

Agonia insolvenței

Prudența sa este însă lesne de înțeles, având în vedere paguba suferită în urma aventurii din domeniul imobiliar cu un dezvoltator din Israel. Omul de afaceri din Satu Mare susține că acest episod a generat decăderea afacerii sale de familie și intrarea în insolvență a unei firme din grup. Mai exact, dezvoltatorul imobiliar intrat la rândul său în insolvență i-ar fi datorat peste cinci milioane de lei.

„Am plătit TVA degeaba, pe facturi pe care nu le-am încasat în 2014. Acum, după atâția ani, am câștigat la Tribunal”, povestește Dumitru Codre despre victoria amară în litigiul cu statul român.

Retragerea din Republica Moldova

În ciuda dificultăților financiare prin care a trecut, Dumitru Codre spune că întotdeauna s-a asigurat să-și plătească angajații și să le găsească de lucru. „Degeaba ții oamenii, că trebuie să îi plătești. Și la noi salariile sar de mia de euro”, menționează reprezentantul Bilie Grup.

De altfel, din dorința de a-și păstra angajații, s-a încumetat să-și extindă activitatea peste Prut. „Am avut o tentativă, am avut contract, ne-am dus cu utilaje în Republica Moldova. În 2017, am avut o criză să nu pierdem oameni, ne-am asumat niște cheltuieli. Au venit rușii să ne amenințe că ne dau foc la utilaje”, își amintește afaceristul sătmărean. În ciuda asigurărilor primite de la oficiali ai țării-soră că nu va păți nimic, Codre a preferat să-și ia utilajele și să revină în România. „M-am retras. În Republica Moldova te aștepți la orice”, adaugă Codre.

După acest episod, a revenit pe plaiurile mioritice, unde a găsit să trimită salariații la lucrări în mai multe locuri din țară. „A fost și mai bine și mai rău. Important e ca salariatul să nu rămână fără bani. Eu ca firmă dacă mă duc în Certeze pot să împrumut 100.000 de euro. Ne-am revenit, facem și profit”, spune reprezentantul Bilie Grup.

Pe lângă lucrările pentru grupul UMB de pe Drumul Expres Craiova – Pitești, Bilie Grup mai execută rigole carosabile pe DN 29D Botoșani – Ștefănești, unde antreprenor general este firma Autotehnorom.

Omul de afaceri din Satu Mare este încrezător ca va crește cifra de afaceri a firmelor familiei. „Poate sărim de șase milioane de lei, poate șapte anul viitor”, estimează Codre.

El speră că România intră pe făgașul normal al investițiilor în infrastructură și că nu se vor mai întoarce timpurile când lucrările pe anumite proiecte erau oprite prea mulți ani. „Trebuie să fie atenți când aleg constructorii, erau unii care și laptop-urile le aveau închiriate, tot noi românii am lucrat”, atrage atenția subcontractorul din Satu Mare.

În ce privește planurile de business, Codre spune că mica afacere de familie, cu 30 de angajați, nu va fi vândută. „Nu are rost să vând, să îmi fac concurență. În afacere lucrează și ginerele și fratele lui pe care l-am adus din Franța”, adaugă Codre.

Grupul Bilie, cu o experiență de peste 15 ani în domeniul construcțiilor, este compus din patru societăți specializate în execuția de șanțuri și rigole mecanizate. Grupul, cu afaceri de peste șase milioane de lei în cele patru firme, dispune și de patru finisoare de Wirtgen, conform informațiilor de pe site-ul propriu.

Anul trecut, Bilie Grup SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste jumătate de milion de lei și profit de 8.661 de lei. Asta după ce în 2019 înregistra pierderi de peste două milioane de lei, la afaceri de aproape patru milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...