30 de ani de capitalism: De la brutărie și ciuperci la construcția de autostrăzi – povestea familiei Marcu

În peisajul pestriț al constructorilor de autostrăzi, format din multinaționale și câteva firme românești, își face loc o afacere de familie din Ciucea, județul Cluj. Deși lucrează doar ca subcontractor pe partea de terasamente, Marcotim Impex a avut o contribuție decisivă pe șantiere din Autostrada Transilvania, Autostrada Sebeș - Turda sau Arad - Timișoara. Spre exemplu, implicarea sa la nodul Chețani a făcut posibilă anul trecut inaugurarea lotului Iernut - Chețani din A3. Aventura în domeniul construcției de autostrăzi este însă una foarte costisitoare și plină de provocări, după cum mărturisește Elena Marcu, proprietara companiei.
Anemona Andone - mie, 20 oct. 2021, 22:07
30 de ani de capitalism: De la brutărie și ciuperci la construcția de autostrăzi - povestea familiei Marcu

Dirigintă de poștă pe vremea lui Ceaușescu, Elena Marcu era obișnuită să coordoneze oameni, astfel că deschiderea unei afaceri proprii în 1992 a fost ceva firesc. Mai ales că primise casă și mașină de la părinți iar după nuntă reușise să pună ceva bani deoparte. Prima afacere a familiei Marcu a fost o brutărie. Despre acest business, Elena Marcu spune că nu mai aduce prea mulți bani din cauză că, între timp, au apărut foarte multe brutării. „O ținem pentru că este de suflet!”, explică Elena Marcu.

Mai departe, a urmat un mic bar, puțin comerț, apoi pensiunea și restaurantul, care este unul de tranzit și are clienți în special din rândul celor care circulă cu microbuze. După aceste afaceri, familia sa a mai deschis o spălătorie auto și o firmă specializată în ciuperci, mai exact hribi, cu puncte de lucru în județele Cluj, Bihor și Suceava. Ciupercile din Munții Apuseni și cele din Suceava sunt exportate de familia Marcu în Italia.

Pasiunea fiului pentru drumuri, susținută de tată

Afacerea care-i dă însă cele mai mari bătăi de cap antreprenoarei din Ardeal este cea lansată în domeniul construcției de drumuri, din dorința fiului său Dan Răzvan Marcu. „În 2007 am cumpărat primele camioane. Eu voiam management pe turism, sală de evenimente, nunți și botezuri. Soțul l-a încurajat, eu am fost reținută”, povestește Elena Marcu despre momentul intrării în noul domeniu de activitate.

Susținerea liniei noi de business a necesitat uneori redistribuirea de fonduri din celelalte afaceri, motiv pentru care, 14 ani mai târziu, Elena Marcu încă este reticentă. Asta deși, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, afacerile Marcotim Impex au crescut de aproape șapte ori în cinci ani, depășind anul trecut 31 de milioane de lei (șase milioane de euro).

De pe A10 pe A0

Camioanele inscripționate cu sigla „Marcu Company” au fost surprinse de pasionații de infrastructură în această vară pe lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda (A10). Prezența lor pe acest din A10 le-a dat încredere pasionaților că poate în 2021 va fi deschis circulației. Luna aceasta, camioanele Marcotim au fost observate lângă Capitală, mai exact pe lotul 3 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud). De altfel, grecii de la Aktor tocmai au primit ordinul de începere a lucrărilor pe lotul cuprins între Bragadiru și Joița.

În ciuda reticenței, normale de altfel într-un context de instabilitate politică și criză sanitară, Elena Marcu apreciază că există potențial de dezvoltare în domeniul construcției de drumuri. „Noi facem tot posibilul, facem treabă, avem potențial în România, dar să fie toată lumea onestă”, conchide antreprenoarea ardeleancă.

Compania Marcotim Impex, specializată în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 31,14 milioane de lei, în creștere față de nivelul de 30,19 milioane de lei din 2019. De asemenea, compania a raportat în 2020 un profit net de 5,86 de milioane de lei, cu 66 de angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...