30 de ani de capitalism. Povestea BD Lemntech, de la un atelier închiriat, la trei fabrici și o suprafață de producție mărită de 100 de ori

22 12. 2021
BD Lemnteech-Andrei Constantinescu- director general

BD Lemntech este un grup de trei firme cu diferite specializări, care acoperă toată gama de prelucrări pentru materiale pe bază de lemn, debitări laser sau gravură pentru lemn, materiale compozite sau metal și derulează proiecte în special în Industria Publicității, Amenajări Arhitecturale de interior sau exterior și Construcții.

Compania a investit recent un milion de euro într-o linie robotizată de finisare a lemnului, iar investiția pregătește terenul pentru creșterea afacerii. Estimările arată că anul viitor, compania va rula afaceri de 40 de milioane de lei la nivel de grup. Printre proiectele din portofoliul companiei se numără SHISHEIDO SPA din Stejarii Country Club, unde a furnizat elemente din lemn, placări speciale pentru pereți și tavane, a placat pereții clădirilor din Petrom City a realizat lucrări din Corian dar și mobilier pentru spațiile comune, iar la Promenada Mall a fost contractor de specialitate pentru lucrări din Corian. Pentru Catedrala Mânturirii Neamului a oferit design și construcția de sculpturi cu teme religioase pentru iconostasul Capelei. placate cu foiță de aur de 24K. Pe lângă aceste lucrări, BD Lemntech a realizat masa Melted Snow, un concept AA Studio, care a obținut locul 2 la expoziția de Amenajări și Design interior de la Paris: Maison et Object din 2012.

Vă mai amintiți cum a fost prima zi de antreprenoriat ? Ne puteți povesti cum a pornit totul? Ați avut experiență în domeniu sau a fost ceva nou?

Nu îmi amintesc chiar prima zi, dar îmi amintesc acea perioadă de început. A pornit totul pur și simplu, fără calcule, fără strategii, fără business plan și fără a cunoaște ceva despre lemn, piață sau, în general, despre afaceri. Deși poate părea superficial sau imatur, acest „just do it” poate fi nemaipomenit pentru un antreprenor aflat la început. Altfel, daca începe să calculeze și să proiecteze potențiale profituri sau scenarii viitoare, riscă să fie dezamăgit de realitate.

Cu ce ați pornit la drum, ca și oameni, contracte, utilaje și unde este acum BD Lemntech?

Am preluat contractul de închiriere al unui atelier de 110 mp, undeva prin sectorul 4. Atelierul nu avea chiria plătită de aproape un an și dispunea de utilaje de „ultima generație”, cel mai nou fiind din 1963! A fost o întâmplare în care am intrat cu capul înainte. Nu mi-am pus problema că nu aveam experiență sau vreun contract ori că eram încă student și nu mai avusesem un job în viața mea. Eram însă avid de „a face”.

A fost totul bazat pe prospețime: din poziția de proaspăt proprietar de atelier de tâmplărie, am angajat doi proaspăt pensionari care susțineau ca au o oarecare legătura cu prelucrarea lemnului. N-aveau. Am practicat însă un „marketing agresiv”, respectiv anunțuri în ziar, la Mica Publicitate, și așa am găsit primii clienți. Unul dintre ei era chiar măricel, raportat la posibilitățile noastre de atunci. Într-atât încât am avut nevoie de oameni, pe care i-am găsit fie prin cunoștințe, fie prin anunțuri la ziar, de data aceasta la rubrica „Angajări”.

Pe de altă parte, cum utilajele pe care le aveam erau departe de o minimă dotare tehnologică, mă rugam de alte ateliere să execute pentru mine diferite prelucrări, ceea ce m-a ajutat să înțeleg cât este de important să ai dotare tehnologic proprie și să nu depinzi de nimeni.

Și am fost de la început pe fază imediat ce au apărut finanțările nerambursabile. Am cumpărat tehnologie performantă, am modernizat atelierul, apoi l-am cumpărat, împreună cu câteva terenuri din jurul lui, l-am extins. Am construit apoi prima fabrică, pe Șoseaua de Centură si am mutat producția acolo. Am continuat investițiile în tehnologie accesând atât liniile de finanțare nerambursabilă cât și folosind surse proprii de finanțare. În fiecare an investim. Interesul este să consolidăm business-ul, să perfecționăm procesele.

Astăzi, BD Lemntech operează în trei fabrici, fiecare cu un profil diferit de activitate, a integrat o echipa de profesioniști pe toate departamentele și dispune de tehnologie avansată de prelucrare. Suprafața de producție s-a mărit de 100 de ori față de ceea ce era la început. Dar nu am pierdut apetitul pentru „a face”. Dimpotrivă.

Robotul, unul dintre „angajații” BD Lemntech

 

Și dacă tot vorbim de fonduri europene, vă mai gândiți să apelați în viitor la această variantă sau vă îndreptati spre credite bancare ?

Sigur, fondurile europene, dar și cele naționale nerambursabile, reprezintă pentru noi cea mai bună variantă de finanțare. Dar suntem dezamăgiți de puterea politică. Mă uit aici la Măsura 3 sau la condițiile absurde impuse de programul POC 4.1.1. Eu cred că este nepermis ca oameni care nu au avut în viața lor un business și au lucrat la stat, în administrația publică, să facă reguli de finanțare pentru business-uri private sau să negocieze la Bruxelles PNRR pentru IMM. În mod normal, investițiile, mai ales cele în activități productive care aduc plus valoare resursei naturale naționale, ar trebui să beneficieze în fiecare an, din partea statului, de finanțări pentru tehnologie sau măcar de o reducere a impozitului pe profitul reinvestit. Astfel, antreprenorul ar fi tentat să folosească profitul obținut pentru cofinanțări sau finanțări de investiții.

Cât privește creditele bancare, acestea nu sunt chiar pe gustul nostru. În general, facem investiții din surse proprii. Cel mult ne-am gândi la un credit punte. Am trecut prin criza din 2008, am văzut companii mari îngropate de credite relativ mici raportat la volumul lor de business și am căpătat o aversiune pentru risc.

Vă mai amintiți care a fost cel mai mare contract al companiei? Ne puteți detalia lucrarea?

La BD Lemntech credem în business-ul pe termen lung și ne orientăm spre clienți și contracte recurente. Sunt multe contracte importante în care am fost implicați de-a lungul timpului și care au contribuit la livrarea unor proiecte de tip „landmark” . Totodată, pe linia Woodvertising am fost implicați în proiecte de producție publicitară de anvergură. Nu aș vrea sa nominalizez. Cel mai important contract, daca mă întrebați, este cel de parteneriat pe termen lung pe care îl avem cu clienții și cu furnizorii noștri. Avem cu ei un business recurent, iar faptul că lucrăm împreună în fiecare campanie sau proiect reprezintă garanția unei relații construite pe o fundație solidă.

Fiecare antreprenor are un proiect de suflet. Care este pentru dumneavoastră acesta?

Pentru mine, proiectul de suflet este chiar compania sau, mai bine zis, grupul de companii pe care îl conduc. Mă refer aici la abordarea holistică și la strategia noastră pe termen lung.

Care a fost cea mai mare provocare atunci și care ar fi astăzi cea mai mare provocare pentru un antreprenor?

Provocări apar în fiecare zi. Unele sunt mai mari, altele mai mici. Dacă ar fi să nominalizez una singura, aceasta ar fi formarea unei echipe solide atât în partea de management al companiei cât și în producție. Este un proces și deopotrivă o provocare continuă să atragem și să păstrăm talente în cadrul companiilor noastre. Putem avea cea mai bună dotare din lume dacă nu lucrăm cu oameni pasionați si profesioniști,  care să și aibă caracterul potrivit.

Iar pentru a integra un profesionist în cadrul echipei noastre, caracterul acestuia este esențial. Un caracter nepotrivit îți poate strica o echipă. Din acest motiv, evaluăm cu exigență fiecare nou angajat. Evident, nu putem fi exigenți dacă, la rândul nostru, nu suntem corecți.

Cum v-ați adaptat la situația creată de pandemie ?

Ca mai toți cei din domeniu, am reconvertit producția spre echipamente de protecție personală. Acest lucru s-a întâmplat încă din primele zile ale pandemiei. Atunci am înțeles cu adevărat ce înseamnă o echipa sudată. În 12 ore am trecut de la idee la producția de serie, lucrurile mergând ceas pe toate departamentele: achiziții, producție, vânzări. Sunt foarte mândru de echipa mea.

Pentru a menține atât producția fabricilor cât și siguranța oamenilor, prima grijă a fost aceea de a „sparge” echipele în grupuri de 3-4 persoane. Oamenii din aceste grupuri veneau și plecau împreună de la serviciu, lucrau doar împreuna; chiar am închiriat toalete ecologice alocate doar către aceste grupuri. Astfel, dacă aveam un caz, trimiteam acasă doar grupul respectiv, nu toata secția. Traseele în fabrică au fost gândite pentru ca grupurile să nu se intersecteze.

Apoi, după ce a trecut primul val, am studiat piața, provocările și ne-am adaptat. Unele linii de business au avut de suferit din cauza indisponibilității stocurilor sau a restricțiilor cauzate de prezența fizică. Dar am reușit să ne adaptăm și să creștem pe liniile de business neafectate de pandemie, astfel încât să compensăm scăderea celorlalte. Desigur, au apărut și oportunități în această perioadă, iar noi am profitat de ele.

Recent ați anunțat o investitie de un million de euro. Dacă ar fi să trageți linie, la cât se ridică investiția în businessul BD Lemntech (cu tot cu cele cinci milioane de euro din fonduri nerambursabile)?

Investiția în business-ul BD Lemntech nu este reprezentată doar de activele corporale sau necorporale. Sunt investiții care nu se văd – de exemplu, echipa, piața, brandul. Fiecare nou proiect de dezvoltare reprezintă o investiție, iar acesta poate sau nu să fie cuantificată. Astfel încât, deși am putea prelua din balanță investițiile făcute de-a lungul timpului, ca să oferim o cifră, prefer abordarea holistică asupra acestora, considerând business-ul în sine ca fiind o investiție unde activele corporale sau necorporale reprezintă doar o parte.

Ați executat mai multe lucrări pentru proiectele imobiliare din București, dar și din afara tarii. Cum au ajuns clienții să vă cunoască ?

Pentru proiectele din România, BD Lemntech s-a impus în general ca un furnizor de soluții pentru nișele pe care le acoperă. Astfel, lucrăm în proiecte imobiliare cu mai mulți antreprenori generali din România sau cu beneficiarul lucrării.

De obicei, suntem invitați să participăm în aceste proiecte unde, pe lângă oferta de preț, transmitem și soluții tehnice inovative care vin, evident, cu economii de costuri. Nu suntem neapărat un furnizor pentru proiecte personale sau de mică anvergură. Nu prea lucrăm cu persoane fizice. Punctul nostru forte este reprezentat de antrepriza de specialitate pentru lucrările din lemn și derivate – în proiecte de anvergura.

Proiectele din străinătate ne parvin prin intermediul consultanților noștri sau ca urmare a relațiilor pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor cu beneficiarii care au proiecte recurente. Rețeta noastră de business este aceeași, indiferent dacă vorbim despre proiecte naționale sau internaționale.

Din când în când, mai selectam câte un proiect „de copertă”, care nu îndeplinește criteriile de mai sus, dar în care intrăm pentru că ne place foarte mult. Nu avem pretenția de a fi profitabili cu acel proiect, ci o facem pentru a ne împinge limitele.

Ce planuri investiții aveti in viitor ?

În 2022 vom finaliza construcția spațiilor de birouri și a showroom-ului de la cea de a doua fabrică, astfel încât vom atinge o suprafață cumulată pentru spații de birouri și showroom de 1.000 mp. Vom continuat de asemenea investiția în finisaj industrial și vom finaliza zona de finisare manuală. Totodată, vom implementa o tehnologie „fără praf”, care va proteja angajații de particulele nocive de praf rezultate în urma procesului tehnologic desfășurat în sectorul respectiv.

Linie tehnologică din fabrica BD Lemntech

 

În prima lună a anului 2022 vom da în folosință un nou spațiu de producție, unde vom reloca partea de asamblare corpuri mobilier. Sper să finalizăm implementarea softului de Business Intelligence Power BI, care se leagă la ERP-ul nostru Microsoft Dynamics Business Central (Navision).

În rest, investiții în marketing, prezență online și așa mai departe. De exemplu, avem în plan promovarea magazinului online decopanels.ro si un refresh al site-ului corporate bdlemntech.ro. Planul se poate schimba în cazul în care vor apărea noi oportunități, noi programe de finanțare nerambursabilă, unde vom participa cu siguranță. Începând cu 2022 vom ajusta modelul de creștere a business-ului și prospectăm achiziționarea unor firme concurente sau complementare, astfel încât creșterea business-ului să poată fi realizată într-un mod mai susținut.

Pe ce segment înregistrați acum cea mai mare cerere ?

Mi-a plăcut cum au mers în 2021 Woodvertising și Divizia Proiecte Speciale. În 2022 vom asista la o repoziționare a Xpozit care, dintr-un furnizor de soluții de expunere pentru industria plăcilor ceramice, va deveni un furnizor de soluții de expunere pentru materiale de construcții și instalații. Suntem destul de avansați cu acest proiect și în prima jumătate a anului probabil că vom avea pregătit și catalogul de produse și site-ul de prezentare xpozit.ro, precum și un Development Manager alocat.

V-ati gândit vreodată să vindeți afacerea, ați avut oferte ?

Ca orice antreprenor, am avut perioade în care mă gândeam de 10 ori într-o zi să vând afacerea. Dar, nu! Am 41 de ani, am pasiune în continuare, e loc de creștere și, vorba unui prieten: „dacă vând business-ul azi, noi cu ce ne mai jucăm mâine?”.

Ce credeti ca este, astăzi, cel mai important pentru un antreprenor ?

Să fie mânat de dorința de „a face” și nu de „a avea”. Să construiască și să inoveze. Să trateze oamenii corect și să-i respecte. Să fie în permanență nemulțumit, adică să vrea mereu mai mult, mai bine.

Cu ce vă umpleți timpul liber, care sunt pasiunile dumneavoastră ?

De câțiva ani, caii. Fetele mele gemene au început acest sport frumos și le încurajez să-și ducă pasiunea mai departe. Iar dacă le place cu adevărat, să-și facă un drum în viață în acest domeniu. Au caii lor, de care se ocupă cu multă responsabilitate, participă la competiții în România și în alte țări. Mulțumită unor oameni de calitate care le-au înconjurat încă de la primii pași în acest sport, au ajuns să îndrăgească interacțiunea cu acest animal deosebit. Pentru copii, este nemaipomenit să aibă în grijă un companion, să formeze o echipă. Le maturizează și le responsabilizează.

Fiind vorba despre un sport complex, această activitate îmi consumă și mie mult timp. Uneori, sunt tată, manager, ba chiar și grăjdar. Dar îmi place. Mă relaxează. Poate și deoarece cred mult în pasiunea fiicelor mele și sunt convins că acest sport se va dezvolta mult în România. Personal, rar am trăit emoții precum cele trăite atunci când ele concurează și eu sunt în tribune. Și consider că experiența mea de business le ajută în acest drum.

Dacă nu era să activați în businessul acesta, ce v-ar fi plăcut să faceți ? 

Probabil tot business, dar orientat către domeniul financiar. Sau mi-ar fi plăcut să construiesc. Greu de spus. Iar până la urmă, așa a fost să fie. Și nu-i rău.