Rezervările s-au făcut cu trei luni de zile înainte de a fi ridicat ineditul hotel, singurul de acest fel din ţara noastră şi printre puţinele construcţii de gheaţă din Europa.
‘Deja au început rezervările la Hotel of Ice. Noi lucrăm cu mai multe agenţii. Şi-au făcut rezervări atât turişti străini, cât şi români. Englezii vin de Revelion, pe 31 decembrie. Totul este ocupat pentru ei. Românii care şi-au făcut deja rezervări au preferat lunile ianuarie – februarie’, a precizat Vasilica Popa.
Aceasta a subliniat că şi în acest an, la Bâlea Lac, Hotel of Ice va avea 12 camere duble, iar lângă se vor construi trei igluuri. O noapte în hotelul de gheaţă din judeţul Sibiu va costa 400 de lei camera, iar în iglu va fi mai scump, tariful pe noapte fiind de 600 de lei.
Proprietarii hotelul de gheaţă şi ai igluurilor promit şi în acest an că vor ridica aceste construcţii, încă din luna decembrie. Temperaturile de afară şi mai ales zăpada care deja măsoară 15 centimetri la Bâlea Lac le dau curaj proprietarilor hotelului de gheaţă să spună că se vor apuca de lucrări la începutul lunii decembrie, poate şi mai devreme. Cu o durată de viaţă destul de mică, de numai trei – patru luni, Hotel of Ice de la Bâlea Lac a reuşit în ultimii ani să atragă mii de turişti din toată lumea, care, cel puţin, au dorit să îşi facă o fotografie în camerele îngheţate.
Clienţii de la Hotel of Ice de la Bâlea Lac şi din igluuri nu sunt foarte pretenţioşi când vine vorba de condiţii. Aceşti turişti se mulţumesc să doarmă în saci de dormit, pături şi blănuri, în paturi de gheaţă, cu noptiere de gheaţă, fără lumânări sau corpuri de iluminat care ar putea topi hotelul. Nu există nici uşi, nici ferestre. Practic, intrarea şi ieşirea din camere se face îndepărtând o simplă perdea, care asigură intimitatea. Este singurul hotel fără toaletă, iar recepţia este de fapt un bar de gheaţă unde se pot servi băuturi tari, în pahare de gheaţă. Toţi cei care înnoptează în iglu sau în hotelul de gheaţă îşi încep sejurul cu o declaraţie pe propria răspundere, în care spun că nu au probleme de sănătate cauzate de frig şi că îşi asumă riscul de a răci în camerele de gheaţă.
În vecinătatea hotelului de gheaţă există câteva cabane, accesul la baie şi toaletă se face non-stop, în una din cabane şi la telecabina de la Bâlea Lac.
Cei care vin de obicei să trăiască o experienţă extremă în hotelul de gheaţă de la Bâlea preferă să se încălzească cu mâncăruri fierbinţi, în cabanele de lângă şi ţuică tradiţională românească.
Accesul la hotelul de gheaţă se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-întors este de 50 de lei, de persoană. În perioada în care hotelul de gheaţă funcţionează, de obicei, afară este un strat de zăpadă de cel puţin un metru jumătate şi risc de producere de avalanşe pe versanţii care se pot zări de la ieşirea din hotel.
Situată la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, în sensul că nu există nici măcar o cursă regulată cu vreun autobuz. Majoritatea turiştilor ajung aici cu maşinile personale sau în grupuri organizate cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărăşanul este închis pe durata iernii, toţi turiştii sunt obligaţi să urce la construcţiile de gheaţă şi cabane, cu telecabina.