30 septembrie – termenul limită pentru plata fără penalităţi a impozitelor locale

Bucureștenii mai au la dispoziție 12 zile pentru a plăti fără penalități taxele și impozitele locale pentru cel de-al doilea semestru al anului.
Economica.net - mie, 18 sept. 2013, 13:49
30 septembrie - termenul limită pentru plata fără penalităţi a impozitelor locale

Contribuabilii care nu-și achită obligațiile fiscale până la data de 30 septembrie vor suporta penalități de întârziere de 2% din cuantumul obligațiilor principale, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență.

Pentru a evita aglomerația de la ghișeele de plăți și pentru a limita timpul de așteptare al contribuabililor la achitarea taxelor și impozitelor locale, Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziția acestora o paletă largă de modalități de plată: plata electronică (prin internet banking), plata cu numerar, plata cu cardul, plata prin ordin de plată sau plata prin mandat poștal.

Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking, deschis la orice bancă, din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl au de achitat.

Bucureștenii din sectorul 1 care doresc să achite cu numerar pot face plata la unul dintre sediile instituției din: Piața Amzei nr. 13; Calea Griviței nr. 208; str. Pajurei nr. 13; șos. București-Ploiești nr. 9-13 (în incinta Primăriei Sectorului 1).

Casieriile DGITL Sector 1 își desfășoară activitatea de lucru cu publicul luni, marți, joi și vineri între orele 8,30-16,30 și miercuri în intervalul 8,30-18,30. Pentru plata cu cardul comisionul este zero iar operațiunea se poate face cu orice card—de debit sau credit—, emis de orice bancă. Plata se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar și nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacției.

Pe lângă taxe și impozite, cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale, doar pe baza datelor din procesul-verbal. Se acceptă la plată următoarele tipuri de card, indiferent dacă sunt carduri emise de bănci românești sau bănci străine: carduri ce poartă marca VISA—Visa Classic Card, Visa Premier Card (Golden Card), Visa Business Card; carduri ce poartă marca Eurocard/Mastercard—Mass Card, Gold Card, Business Card, Signia Card.

Taxele și impozitele locale pot fi plătite în sectorul 2 prin sistemele moderne implementate—online la adresa www.impozitelocale2.ro, prin www.ghiseul.ro, cu cardul pentru cei care au user și parolă obținute pe bază de cerere de la Direcția Venituri Buget Local sector 2, prin internet banking. De asemenea, plățile se pot face prin oricare din cele 67 de oficii poștale din Capitală, prin POS-urile deschise la toate sediile DVBL sector 2, la Primăria Sectorului 2, prin mandate poștale.

Directorul Direcției de impozite locale din sectorul 3, Iulian Ilie, a declarat miercuri pentru AGERPRES că va prelungi programul de lucru cu publicului. „Sâmbătă, 28 septembrie, vom avea birourile deschise între orele 8,30-16,30 pentru a veni în sprijinul celor care doresc să beneficieze de scutirile de impozit”, a spus el.

Cetățenii din sectorul 3 pot face plata la sediile Direcției de Impozite și Taxe Locale sau la agențiile CEC arondate DITL Sector 3: Piața Alba Iulia, str. Baba Novac nr. 81-88, bl. B13P nr. 13, bl. 10, bd. Theodor Pallady nr. 67-69, str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 15 bl. MC 18, str. Sf. Vineri nr. 23-25, bl. 105C și bd. Camil Ressu nr. 2, bl. R1, oficiile poștale din București. Sediile DITL sunt în str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 3-5,  str. Câmpia Libertății nr. 36 și str. Sf. Vineri nr. 32.

Pentru achitarea taxelor și impozitelor, locuitorii sectorului 4 beneficiază de modalități diverse de plată: casierie, POS, trezorerie (ordine de plată), dar și prin sistemele de plată on-line, www.ghiseul.ro, având totodată la dispoziție oficiile poștale din toată țara. Locuitorii sectorului au la dispoziție toate cele trei centre ale Direcției: str. Nițu Vasile nr. 50—54, cu program de lucru în zilele de luni, între orele 8,30—18,30 și marți, joi și vineri între orele 8,30—16,30, șos. Olteniței nr. 37—39, programul de lucru cu publicul fiind în zilele de luni, marți, miercuri și vineri între orele 8,30—16,30, iar joi în intervalul 8,30—18,30, Calea Șerban Vodă, program de lucru: luni, marți, joi și vineri, între orele 8,30—16,30.

În sectorul 5, taxele și impozitele locale se plătesc cu cardul bancar la sediile DITL din bd. Mihail Kogălniceanu și Mihail Sebastian și la oficiile CEC din str. Iatropol și Calea Victoriei.

Contribuabilii din sectorul 6 se pot prezenta la ghișeele centrelor de încasare impozite și taxe din raza de domiciliu: Centrul 1—sediul central— destinat persoanelor fizice (parter) și persoanelor juridice (etaj)—(Orizont—Dr.Taberei nr. 18), Centrul 2 (Virtuții nr. 1-3); Centrul 3 (Calea Giulești nr. 125), Centrul 5—Centrul de Informare Cetățenească și Încasare Amenzi de Circulație (Drumul Taberei nr. 40), pentru achitarea amenzilor rutiere, a impozitelor și taxelor locale. Plata se poate face prin utilizarea cardurilor (prin POS), prin cele 12 infochioșcuri (tot pe baza cardurilor) amplasate în marile centre comerciale din sector: Plaza Romania, Cotroceni Park, Selgros—Drumul Taberei, Cora—Lujerului, Carrefour Orhideea și Militari, Metro, Auchan și AFI Palace, prin Ghiseul.ro. Plata taxelor și impozitele locale se poate face și folosind numai cartea de identitate, la infochioșcul amplasat în Drumul Taberei nr.18.

În acest an, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat majorarea unor impozite și taxe încasate de primăriile de sector cu 16%, reprezentând rata inflației pe ultimii trei ani.

Bonificația de 10% pentru plata cu anticipație pentru întreg anul până la data de 31 martie este valabilă și pentru persoanele care achită diferențele rezultate din majorare până la 30 septembrie.

La nivelul anului 2012 au rămas taxele locale stabilite prin hotărâri ale CGMB care nu intră sub incidența Ordonanței 1/2013. Din această categorie fac parte taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru activități cu caracter sezonier, comercializarea diverselor produse, pentru terasele de vară, pentru parcările de reședință, pentru evenimente și filmări, pentru vizitarea muzeelor, pentru accesul vehiculelor grele în Capitală sau pentru concesionarea locurilor de veci.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...