360 de români păgubiţi de BCR câştigă procesul cu banca

Tribunalul Bucureşti face o mutare importantă în procesele colective împotriva băncilor şi se pronunţă în mare măsură în favoarea clienţilor şi împotriva Băncii Comerciale Române, constatând existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. Dobânzile rămân însă nechimbate.
Mihai Banita - mar, 06 mart. 2012, 16:42
360 de români păgubiţi de BCR câştigă procesul cu banca

Tribunalul Bucureşti a decis că acţiunea celor 360 de clienţi (190 de contracte) reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii împotriva Băncii Comerciale Române este în cea mai mare parte validă.

Instanţa a decis că sunt nule clauzele contractuale care prevăd perceperea de către bancă a comisioanelor de risc şi de administrare calculate la valoarea iniţială a creditului şi a dispus ca acestea să fie eliminate. Sumele percepute de către bancă cu acest titlu vor fi restituite clienţilor. Măsurile privind comisionul de risc se referă la contractele pentru credite de nevoi personale.

De asemenea, vor fi emise noi grafice de rambursare.

Banca Comercială Română este obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 70.000 de lei.

Decizia tribunalului este atacabilă cu apel în 15 zile de la pronunţare.

Procesul a fost deschis la 25 octombrie 2010, şi pronunţarea a fost amânată în mai multe rânduri. Câţiva clienţi s-au retras din proces de-a lungul timpului.

Dobânzile rămân neschimbate

După ce în Vrancea un client al BCR a obţinut în instanţă reducerea dobânzii la Euribor + 1,5 pp, clienţii implicaţi în procesul din Bucureşti se aşteptau la o măsură similară, mai ales că speţele erau identice: Înainte de intrarea în vigoare a celebrei OUG 50/2010, BCR calcula la o parte dintre credite dobânda în funcţie de un indicator stabilit de către bancă şi care varia la dorinţa băncii, la care se adăuga o marjă fixă mică de 1,5 pp. După aplicarea OUG 50, BCR a crescut marja fixă astfel încât dobânda să nu se modifice şi a introdus Euribor sau Robor. Spre deosebire de cazul de la Focşani, instanţa din Capitală a hotărât însă să respingă cererile de modifcare a dobânzii ca fiind neîntemeiate.

Piperea: Am înfrânt

„Am infrint BCR. Intr-un proces colectiv. Cei care nu mai aveau incredere in procesele colective, sa sa gindeasca de doua ori. Iata ca s-a dovedit ca ele sunt o solutie de lupta contra abuzului de putere economica”, se arată într-o postare pe blogul avocatului Gheorghe Piperea

„Cazul acesta (dosar nr.51316/3/2010, Tribunalul Bucuresti) va intra probabil in istoria dreptului cu numele G1 vs BCR. G1 este numele dat de noi primului grup de clienti care au dat in judecata BCR”, adaugă acesta.

Piperea estimează că doar din prevederile privind comisioanele, clienţii vor obţine economii de 18.000 – 36.000 de euro la contractele pe termen lung.

BCR se bucură că instanţa nu a umblat la dobânzi

Reprezentaţii BCR spun că cei implicaţi în proces „ar fi putut beneficia de foarte multă vreme de o soluție foarte avantajoasă de refinanțare, pe care, din motive neclare, au respins-o”. Banca se declară în continuare „deschisă la o soluție amiabilă” despre care crede că este în interesul financiar al clienţilor şi îi ferește de timp pierdut și de cheltuieli cu avocații.

Partea bună pentru bancă este că modul de calcul al dobânzii nu a fost contestat de instanţă.

„Remarcăm faptul că decizia instanței (notă bene: într-un proces de grup!) confirmă mai presus de orice legitimitatea clauzelor de calcul al dobânzilor. Totodată, reiterăm faptul că înțelegem greutăţile prin care trec clienții în această perioadă dificilă și încercăm să găsim soluții în limitele legale/financiare. Așa cum niciun agent economic nu poate vinde un produs sub costurile sale de producție, bancă calculează dobândă unui credit astfel încât să poată acoperi costurile sale de finanțare și să își poată îndeplini rolul sau simplu, dar fundamental, de finanțator al economiei”.

BCR va face totuşi recurs la Curtea de Apel. „Apreciem că fiecare judecător este îndreptățit la propria opinie, iar majoritatea covârșitoare a deciziilor judecătorești anterioare au dat câștig de cauza băncii pe spete asemănătoare (incluzând toate cazurile judecate la Înaltă Curte de Casație și Justiție)”.

 

Eroare de proporţii a Tribunalului Bucureşti

Decizia dată ieri în cazul grupului BCR a fost publicată pe site-ul tribunalului în dreptul altui proces colectiv, îndreptat însă împotriva Volksbank. Clienţii din acel proces sunt reprezentaţi tot de avoatul Piperea. În cursul zilei de astăzi hotărârea a fost ştearsă din dreptul procesului împotriva Volksbank, la care s-a dispus o amânare până pe 12 martie.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...