CARE mizează pe sprijinul Iniţiativei privind medicamentele inovatoare (IMI) din Europa şi are o subvenţie în valoare de 77,7 milioane de euro.
La iniţiativă participă 37 de parteneri din Germania, Belgia, China, Danemarca, SUA, Spania, Franţa, Olanda, Polonia, Elveţia şi Marea Britanie şi este condusă de Inserm (Institutul Naţional Francez de Sănătate şi Cercetare Medicală) de Janssen Pharmaceutica NV şi de Takeda Pharmaceuticals International AG.
La CARE participă şi compania farmaceutică germană Boehringer Ingelheim, care va conduce fluxul de activitate al consorţiului axat pe dezvoltarea de anticorpi neutralizanţi ai virusului, a informat marţi compania într-un comunicat.
Boehringer Ingelheim va furniza moleculele antivirale derivate din VIH şi VHC şi molecule mici cu potenţial terapeutic provenite din culturile sale exhaustive de molecule, notează compania.
Coordonatorul iniţiativei şi directorul VRI-Inserm, Yves Lévy, a subliniat că „dincolo de excelenţa ştiinţifică a diferitelor echipe participante la acest ambiţios proiect, CARE reuneşte 37 de parteneri într-o alianţă ce reuneşte expertiza şi cunoştinţele în jurul unui plan de lucru timp de 5 ani pentru dezvoltarea de tratamente împotriva actualei pandemii de COVID-19”.
Proiectul va dezvolta medicamente cu potenţial terapeutic, iar cele mai promiţătoare vor fi testate în studii clinice pe oameni, potrivit comunicatului.
„Vom lucra rapid şi cu determinare în spiritul unei cooperări fără precedent cu partenerii noştri din lumea academică şi cu industria farmaceutică pentru a învinge această ameninţare fără egal a COVID-19 şi altor maladii grave provocate de noul coronavirus”, a declarat directorul global pentru cercetări şi descoperiri al companiei Boehringer Ingelhem, Clive R. Wood.