„Astfel, România este preferată de 41% dintre românii din mediul urban, pe locul al doilea situându-se Grecia, cu doar 16%, în timp ce poziția a treia este ocupată de Bulgaria și Italia, ambele cu 12%”, afirmă Julien Zidaru, Managing Partner Exact Business Solutions.
Majoritatea celor care pleacă în vacanță în sezonul cald, pentru mai mult de 5 zile (74%), o fac pentru a se relaxa la plajă sau la piscină.
Atunci când planifică o astfel de vacanță, românii se informează în primul rând de la membrii familiei sau de la prieteni (56%).
Site-urile agențiilor de turism reprezintă o sursă de informare pentru 5 din 10 turiști, iar social media pentru 4 din 10. Majoritatea călătoresc cu mașina persoanală (52%), se cazează la hotel (45%), fără a achiziționa servicii de masă (39%). Cei mai mulți turiști aparținând acestei categorii sunt reprezentați de cupluri (46%) și familii cu copii (30%).
Analizând de această dată categoria city break-urilor externe, Roma reprezintă alegerea a 18% dintre românii care au fost plecați într-o astfel de mini-vacanță în ultima jumătate de an. Parisul este preferat de 11% dintre aceștia, iar Viena de 6%. Un procent de 33% pleacă în city break-uri de două ori pe an, 28% o dată pe an și 26% o dată la fiecare 2-3 luni.
6 din 10 români care pleacă în city break-uri călătoresc împreună cu partenerul și aleg călătoria cu avionul. Important de menționat este ca 5 din 10 se cazează la hotel, 4 din 10 optând pentru varianta cazare cu mic dejun.
Dacă marea (Constanța, 11%) și muntele (Brașov, 10%) reprezentau până de curând cele mai la îndemână variante de petrecere a finalului de săptămână, constatăm o orientare a turistului de weekend către Cluj-Napoca. O
dată cu festivalurile de muzică și dezvoltarea înregistrată la nivel de start-ups & innovation, orașul din inima Transilvaniei atrage din ce în ce mai mulți vizitatori, 6% optând să exploreze și să descopere acest oraș.