Oficial: 44.000 de angajaţi din sistemul sanitar, implicaţi în criza Covid-19, primesc stimulentul de risc, de 2.500 de lei brut pentru aprilie

18 05. 2020
medici_60465200

Ministerul Sănătății a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Pe de o parte, 14.355 angajaţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe, serviciilor de ambulanţă, direcţiilor de sănătate publică, medici rezidenţi vor primi stimulentul de risc, în valoare de 2.500 de lei brut, aferent lunii aprilie, informează MS. Sumele necesare plăţii stimulentului pentru aceste categorii de angajaţi vor fi alocate de la bugetul de stat, urmând să fie recuperate printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

Pe de altă parte, alţi 29.719 angajaţi din spitale, centre de dializă, laboratoare, unităţi sanitare de urgenţă şi de transport sanitar, aflate în contract direct cu Casele de Asigurări de Sănătate, vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie. Sumele necesare pentru a le plăti acestor angajaţi stimulentul de risc sunt alocate din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), gestionat de CNAS. Vorbim despre peste 74 de milioane de lei plătiţi acestor salariaţi pentru luna aprilie, bani viraţi din FNUASS. Şi aceşti bani vor fi recuperaţi printr-un proiect cu finanţare europeană.

„Ministerul Sănătății a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, în 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază chiar cu reticența managementului unităților de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare și fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta și care merită din plin această recunoaștere a efortului depus în beneficiul pacienților. Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Citeşte şi: Stimulentul de risc, de 2.500 de lei brut lunar, acordat unor salariaţi din sănătate care gestionează criza Covid-19 – în Monitorul Oficial

UPDATE

Actele normative care reglementează deocamdată acordarea stimulentului de risc Covid-19

Stimulentul de risc acordat unor angajaţi implicaţi în gestionarea Covid-19 este reglementat prin OUG nr. 43 din 2020, modificată prin Ordonanța de urgenţă nr. 64/2020, prin metodologia de aplicare a OUG 43, modificată şi ea prin Ordinul CNAS nr. 647/2020 şi prin Ordinul CNAS nr. 722/2020. Cele mai recente completări ale actelor normative care reglementează acest stimulent s-au făcut prin Legea nr. 82/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2020.

Concret, cine beneficiază de stimulent de risc Covid-19

Art. 8 din OUG nr. 64 din 2020:

Alineatul (1) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii:

a) personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19;

b) personalul care furnizează servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și monitorizare a persoanelor diagnosticate pozitiv aflate în carantină;

c) personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicat în activități de recoltare pentru testare SARS-CoV-2, verificare, evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră și care asigură tratamentul persoanelor care prezintă risc de infectare SARS-CoV-2, respectiv pacienți diagnosticați cu COVID-19, precum și cel care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în spațiile în care a existat cel puțin un caz confirmat cu infecție SARS-CoV-2;

d) personalul din rețeaua de medicină legală implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor pacienților decedați diagnosticați cu COVID -19, inclusiv personalul din laboratoarele de toxicologie și histopatologie care efectuează analiza probelor aparținând pacienților decedați diagnosticați cu COVID-19;

e) personalul din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare direct implicate în activități de testare și diagnosticare a SARS-CoV-2 prin metode PCR în cadrul laboratoarelor de toxicologie proprii;

f) personalul militar și civil din cadrul structurilor Ministerului Apărării Naționale care execută activități similare celor prevăzute la lit. a)-e);

g) personalul de la lit. a) – f) care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19.

19 mai: prima listă a unităţilor sanitare care primesc stimulent de risc de 2.500 de lei brut, aferent lunii aprilie, publicată în Monitorul Oficial.

La 19 mai intră în vigoare Metodologia de aplicare a prevederilor art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată prin Ordinul CNAS nr. 540 din 2020.

În acest act normativ s-a publicat, între altele, lista unităţilor sanitare din ţară care au primit stimulent de risc Covid-19, aferent lunii aprilie.

26 mai: lista unităţilor sanitare care încasează stimulent de risc Covid-19 pentru luna aprilie a fost îmbogăţită cu peste 20 de spitale şi cabinete medicale din ţară, conform Ordinului CNAS nr. 647/2020.

La data de 26 mai intră în vigoare un act normativ care modifică metodologia de aplicare a ordonanţei prin care se acordă stimulentul de risc pentru gestionarea COVID-19. Este vorba despre Ordinul CNAS nr. 647/2020 privind modificarea și completarea anexei nr. 1 la Metodologia de aplicare a prevederilor art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

12 iunie: se publică în Monitorul Oficial lista unităţilor sanitare care primesc stimulent Covid-19, aferent lunii mai, potrivit Ordinului CNAS nr. 722/2020 privind completarea Metodologiei de aplicare a prevederilor art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020.

17 iunie: medicii de familie şi asistentele lor, implicaţi în gestionarea cazurilor de COVID-19, vor primi stimulent de risc de 2.500 de lei brut lunar, potrivit Legii nr. 82/2020 care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care a avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu boala COVID-19, în starea de urgenţă, sau care a fost diagnosticat cu boala COVID-19 în urma activității desfăşurate va încasa stimulent de risc în valoare de 2.500 de lei brut lunar, potrivit modificărilor şi completărilor aduse OUG. 43 din 2020 prin Legea nr. 82/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 43/2020.

Lista beneficiarilor stimulentului de risc Covid-19 a fost actualizată prin Legea nr. 82/2020 cu:

Personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, care au activat în timpul stării de urgență și care au avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu Covid-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu Covid-19 în urma activităţii desfăşurate;

Medicii şi asistenţii medicali din unităţile şcolare care şi-au desfăşurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală și monitorizare a persoanelor aflate în carantină. De asemenea, medicii şi asistenţii medicali din unităţile şcolare, diagnosticaţi cu boala Covid-19 în urma desfăşurării activităţii, vor încasa stimulentul de risc antemenţionat.