Aproape jumătate din oferta de locuinţe finalizată în 2020 e reprezentată de apartamente cu 2 camere, care rămân favoritele pieţei

11 11. 2020
bucuresti_5667844633956_56462200

Asta deși o serie de analiști au mizat pe vânzarea de apartamente cu trei sau mai multe camere, datorită spațiului de locuit oferit, mai mare decât cel din apartamente cu două camere.

Dar, așa cum au precizat o serie de dezvoltatori, suprafața, deși importantă, e mai puțin impresionantă decât o compartimentare corectă a spațiului, aleasă cu necesitățile cumpărătorilor în minte. Un apartament cu două camere, compartimentat corect, rămâne mai ieftin și mai viabil decât unul de trei camere cu greșeli evidente de alegere la împărțirea spațiului.

Citește și: EXCLUSIV Mesajul Comisiei Europene către România: Finanțăm proiecte pe gaze, dar nu tot ce vreți voi

„Trebuie avut în calcul și faptul că locuințele predate în 2020 au fost autorizate în anii anteriori. Noile reglementari legislative referitoare la cota redusa de 5% TVA la achiziționarea unei locuințe ar putea duce în viitor, începând cu 2022, la o creștere a numărului de locuințe cu trei camere”, arată consultanții SVN România.

Din oferta noua finalizată în 2020 în București și împrejurimi, cea mai mare pondere a garsonierelor apare pe segmentele low și mass market, în timp ce cea mai mare pondere a locuințelor cu trei și mai multe camere este regăsită pe segmentele middle market upper și premium/lux.

Citește și: Partea gri a Black Friday: Practicile comerciale înșelătoare și cum să te protejezi de ele

„Cu toate acestea, contextul general din acest moment nu poate fi caracterizat ca fiind unul dintre cele mai bune, rezultatele, mai ales în ceea ce privește contractele de vânzare-cumpărare, fiind mai puține decât cele din perioada anterioară începutul pandemiei COVID-19. Se preconizează că 2020 va aduce noi recorduri în termeni de livrări de case noi în majoritatea marilor piețele rezidențiale regionale din România, majoritatea fiind precontractate din 2019, ceea ce va determina grade satisfăcătoare de absorbție. Cu toate acestea, competiția va deveni mai acerbă, mai ales în ceea ce privește unitățile care au nu au găsit încă un cumpărător și pentru proiecte demarate recent. Mai mult ca oricând, rezultatele care investitorii vor înregistra vor depinde de atenția cu care și-au întocmit planurile de afaceri”, conchide Andrei Sârbu, CEO SVN. 

În fine, interesul dezvoltatorilor asupra apartamentelor cu două camere, dar și a garsonierelor e provocat și de creșterea numărului de mici investitori, care cumpără câteva apartamente sau garsoniere pe care le închiriază, pentru a obține un venit pasiv mai mare sau mai mic în funcție de chiriile obținute.