Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut cu 4.900 în al doilea trimestru al anului. 21% dintre ele sunt în sectorul bugetar

Numărul locurilor de muncă vacante s-a cifrat în al doilea trimestru al anului la 34,5 mii, în scădere cu 0,5 mii față de trimestrul anterior, pot.rivit datelor INS. Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Alina Stanciu - mie, 21 aug. 2024, 10:11
Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut cu 4.900 în al doilea trimestru al anului. 21% dintre ele sunt în sectorul bugetar

Rata locurilor de muncă vacante, adică raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă, a fost estimată pentru trimestrul II 2024 la 0,67%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale față de trimestrul precedent. În total, s-au înregistrat 34.500 de posturi de ocupat, cu 4.900 mai puține decât în același trimestru al anului 2023,

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,54%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,41%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (1,24%).

Aproape 24% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8,2 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,75%.

Sectorul bugetar a însumat circa 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.300 de locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 3.200 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 900 de locuri vacante în învățământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă (0,17%), învățământ (0,23%), respectiv alte activităţi de servicii (0,28%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, industria extractivă, respectiv în alte activităţi de servicii (100 de locuri vacante pentru fiecare în parte).

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în distribuţia apei;  salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,29 puncte procentuale, respectiv 300 de locuri vacante), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (0,27 puncte procentuale, respectiv 200 de locuri vacante).

La polul opus, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au observat în administraţia publică (+0,11 puncte procentuale), agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,06 puncte procentuale), respectiv sănătate şi asistenţă socială și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,05 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în administraţia publică (+300 de locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+200 locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în intermedieri financiare şi asigurări (0,36 puncte procentuale), urmate de tranzacţii imobiliare şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,35 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (2.500 de locuri vacante), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (1.100 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,43 puncte procentuale), construcţii (+0,14 puncte procentuale), respectiv în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,11 puncte procentuale).

Cât priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creşteri s-au regăsit în construcţii (+700  locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (+400i locuri vacante) și în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+300 locuri vacante).

Pe grupe majore de ocupații, în trimestrul II 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate (0,80%, respectiv 9,5 mii locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi (0,78%, respectiv 5.100 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (0,26%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori  (0,41%, respectiv 1.500 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante scăderi în rȃndul ocupaţiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit 6 (-0,07 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic şi funcţionari administrativi(-0,03 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut diminuări mai semnificative în rȃndul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente, respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (-0,2 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, numărul locurilor de muncă vacante a crescut doar în rȃndul ocupaţiilor elementare (+100 de locuri vacante), iar rata locurilor de muncă vacante a înregistrat aceeaşi valoare ca în trimestrul precedent.

Față de același trimestru al anului anterior, cu excepţia ocupaţiilor de muncitori calificaţi şi asimilaţi (+0,01 puncte procentuale, respectiv +100 locuri vacante), cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu, discuţii cu ministrul de Interne al Ungariei pe tema Schengen
Predoiu, discuţii cu ministrul de Interne al Ungariei pe tema Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie, miercuri, în sistem de videoconferinţă, cu omologul său ungar, Sandor Pinter, pe tema aderării ţării noastre la spaţiul Schengen......
Americanii de la Lockheed Martin şi compania românească Sinteza vor construi o fabrică de baterii GridStar Flow la Oradea
Americanii de la Lockheed Martin şi compania românească Sinteza vor construi o fabrică de baterii GridStar Flow la Oradea
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei ...
Zilele de glorie ale industriei de lux ar putea apune după ce Trump își preia mandatul. Cât vor mai străluci brandurile după aplicarea taxelor?
Zilele de glorie ale industriei de lux ar putea apune după ce Trump își preia mandatul. Cât vor mai străluci brandurile ...
China a fost un jucător important pentru mărcile de lux timp de decenii, însă zilele de glorie pentru unele branduri ...
Marcel Boloş – desemnat interimar la Ministerul Dezvoltării, după ce Adrian Veştea a demisionat
Marcel Boloş – desemnat interimar la Ministerul Dezvoltării, după ce Adrian Veştea a demisionat
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul prin care se ia act de demisia lui Adrian-Ioan Veştea din funcţia ...