5 mega-proiecte pe care Ceauşescu nu a mai apucat să le termine

Economica.net
26 01. 2014
canal_97748600

Canalul Siret-Bărăgan

Proiectul pentru realizarea canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat în 1988, de Consiliul de Miniştri, dar a fost oprit în lipsa fondurilor după construirea a doar şase kilometri dintr-un total de 190 kilometri prevăzuti.

Construirea canalului va aduce beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigaţii în Bărăgan, reducerea riscului producerii de inundaţii în lunca Siretului şi utilizarea sa ca rută pentru transportul naval de mărfuri.

Visul nuclear în stand-by

Ceauşescu plănuia, încă din anii ’80 ca România să devină o putere energetică nucleară, ambiţiile lui fiind să construim 3-4 centrale dispuse în zone strategice din ţară.

Cea mai mare parte a reactoarelor ar fi urmat să folosească tehnologia canadiană CANDU, dar una dintre centrale era prevazută să funcţioneze cu reactoare ruseşti. După 30 de ani, avem construită doar o centrală, însă şi aceasta funcţionează abia la jumătatea capacităţii la care fusese proiectată (2 reactoare din cinci).

3.200 de kilometri de autostradă

Nu puţini sunt cei care spun că, dacă Ceausescu ar fi fost interesat mai mult de drumuri, astăzi am fi avut ţara împânzită de autostrăzi.

Construcţia primei autostrăzi din România, Bucureşti-Piteşti, a început la 4 februarie 1967. Aceasta a fost dată în folosinţă în 1973, cu noi segmente adăugate în 2007, 2010 şi 2011.

Conform unui studiu realizat în 1966, regimul comunist avea în plan construcţia a circa 3.200 kilometri de autostradă. Până în 1989 s-au construit însă doar autostrada Bucureşti-Piteşti şi un tronson de pe „Autostrada Litoral”, cum o denumise Ceauşescu.

Află mai multe pe DailyBusiness.ro