Cu toate acestea, încă există afaceri care nu au făcut trecerea la vânzarea online. Dacă afacerea ta se numără printre ele, dar vrei să schimbi acest lucru, ai nimerit unde trebuie pentru că astăzi îți vom spune exact ce pași trebuie să întreprinzi pentru a-ți deschide primul magazin online.
Înainte de orice, însă, este important să răspunzi la câteva întrebări esențiale pentru afacerea pe care vrei să o dezvolți:
Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să îți faci o idee despre complexitatea magazinului online pe care vrei să îl dezvolți. În felul acesta, în momentul în care vei decide să apelezi la o agenție specializată, vei ști exact ce anume trebuie să ceri de la aceasta. Da, am spus agenție specializată deoarece, în afara cazului în care ai cunoștințe de programare și web design este imposibil să îți creezi un magazin online eficient de unul singur.
După ce ai stabilit exact ce îți dorești de la magazinul tău online, urmează etapa de implementare propriu-zisă, momentul în care acesta ia naștere. În această fază există 5 pași esențiali de care trebuie să ții seama și pentru care trebuie să colaborezi îndeaproape cu dezvoltatorul magazinului tău.
Încă de la început trebuie să te gândești la magazinul tău online ca la o reprezentare virtuală a brandului tău. Dacă acesta deja există atunci pur și simplu îl transpui în mediul online. Dacă acum creezi brandul trebuie să fii atent la aceste aspecte esențiale:
Hostingul este foarte important pentru dezvoltarea unui magazin online deoarece acesta determină în mod direct viteza de încărcare a site-ului și capacitatea de stocare a acestuia. Deci înainte să stabilești pachetul de hosting de care ai nevoie trebuie să iei în considerare următoarele:
Platforma de ecommerce pe care o va utiliza site-ul tău va avea un impact foarte mare pentru buna administrare a magazinului. Deci ai nevoie de o platformă simplu de folosit, care să îți ofere toate funcționalitățile necesare și care să fie viabilă pentru o lungă perioadă de timp. Cele mai utilizate platforme de ecommerce în momentul de față sunt: WordPress (WooCommerce), Magento, OpenCart, și PrestaShop. În funcție de cerințele tale, dezvoltatorul site-ului web îți va recomanda și platforma ideală pentru tine, însă prețul poate varia foarte mult.
Acest pas depinde de dezvoltatorul ales de tine, fiind etapa în care este ”construit” efectiv magazinul tău online. În momentul în care vezi primul draft al acestuia, iată ce ar trebui să verifici:
Toți acești factori influențează în mod direct eficiența magazinului online.
Indexarea în Google este esențială pentru ca motorul de căutare să poată afișa magazinul tău în rezultatele căutărilor utilizatorilor. Aceasta este realizată de către dezvoltator și poate fi verificată foarte simplu, tastând în căsuța de căutare formula site:numele domeniului tău.
Bineînțeles, acești pași trebuie să fie însoțiți de o strategie eficientă de marketing. Doar așa magazinul tău online va aduce rezultatele pe care ți le dorești.