5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi – 10.04.2015

Economica.net
10 04. 2015
ziare_35223000_29633000

Care sunt autostrazile si drumurile expres prioritare pana in 2020 in varianta finala a MasterPlanului ce va fi retransmisa Comisiei Europene: Sibiu – Pitesti, pe primul loc. PLUS: Ce decizie majora este asteptata de la Ministerul Finantelor – Hotnews. Master Planul pe Transport si Strategia de Implementare – documentul care stabileste prioritizarea proiectelor – au fost modificate pentru a tine cont de observatiile Comisiei Europene si sunt aproape gata sa fie retransmise oficialilor europeni pentru o aprobare finala. Astfel, in ceea ce priveste prioritizarea proiectelor rutiere pana in anul 2020, pe primul loc se afla autostrada Sibiu – Pitesti, iar pe doi e autostrada Bacau – Pascani. Alte proiecte care apar prioritare sunt autostrazile Sibiu-Brasov, Brasov-Ploiesti, Cluj Napoca – Bors si Pitesti-Craiova. La drumurile expres, legatura din Moldova pe ruta Ploiesti-Buzau-Focsani-Bacau capata prioritate.

Unde s-au dus investițiile în ”omul nou”: Ponderea celor plecați din țară pe vârste și consecințe. ”Secretul” șomajului mic – CURSDEGUVERNARE.ro. Unul din cinci români născuți în deceniul de dinaintea revoluției din decembrie a plecat în străinătate, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. ”Omul nou” a ajuns, în proporții considerabile, să susțină dezvoltare altor state și să contribuie la sistemele lor de securitate socială. Totul pentru că nu am avut grijă să creăm o economie cu grad de multiplicare suficient încât să asigure locuri de muncă pentru ”cel mai prețios capital”.

De luna viitoare, platile si incasarile cash efectuate de firme si persoane fizice vor fi limitate – Hotnews. Platile din avansuri spre decontare vor putea fi facute in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare, se arata in Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial. Documentul limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile.

Top 10 rute aeriene de pe Aeroportul Otopeni: Londra e „fruntaşă“, cu peste 60 de zboruri săptămânal – ZF. Londra, Paris şi Viena sunt principalele trei oraşe către care decolează avioane de pe cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă (Otopeni), cu un trafic de 8,3 milioane de pasageri anul trecut. 63 de avioane zboară săptămânal spre capitala Marii Britanii, aceasta fiind de altfel destinaţia europeană cu cel mai ridicat nivel de competiţie raportat la numărul de companii care efectuează curse.

15 ani uimitori – Cat de mult s-a schimbat peisajul productiei auto mondiale – Analiză 0-100.ro. Anul trecut productia auto mondiala a atins un nivel record de aproape 90 de milioane unitati, China contribuind cu un sfert, iar Romania, cu 0,5%. In 1999 totul era diferit: productia auto era cu peste 30 de milioane de unitati mai mica, iar China era abia pe locul noua mondial. In Romania productia a crescut de patru ori, iar in Slovacia si Thailanda, de sase ori.

Cât de eficiente sunt băncile: costurile, între 40% şi 80% din venituri – ZF. Raportul costuri/venituri, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat anul trecut între 40% şi 80% la nivelul jucătorilor de talie mare, iar media sistemului bancar a fost de 55%, în condiţiile în care băncile au ezitat să se restructureze la timp şi au chiar şi după şase ani de criză costuri mari şi venituri în scădere.

Moldova, „vitregită“: doar patru mari şantiere private sunt în lucru – ZF. Trei clădiri de birouri în capitala Moldovei, Iaşi, şi un magazin Dedeman la Suceava sunt principalele proiecte private din nord-estul României, o zonă care în general este considerată ca fiind cea mai săracă din ţară.

Surprinzătoarea criză a forţei de muncă în 2030 şi cum să începem să o rezolvăm – Capital. Sună contraintuitiv, dar până în 2030, multe dintre cele mai mari economii ale lumii vor avea mai multe locuri de muncă decât muncitori. În această discuţie plină de date şi destul de fascinantă, expertul în resurse umane Rainer Strack sugerează că ţările ar trebui să privească dincolo de graniţe pentru căutători de job-uri doritori de mobilitate. Dar pentru asta, trebuie să înceapă prin schimbarea atitudinii în afacerile lor.