Autostrăzi mai scumpe! Costurile de construcție pentru un kilometru pot ajunge și la 21 de milioane de euro – DIGI 24. Guvernul vrea autostrăzi scumpe. Autorităţile schimbă standardele de cost şi estimează că vor cheltui până la 21 de milioane de euro pentru un kilometru de şosea rapidă. Costurile vor varia între 5 şi 21 de milioane de euro, pentru fiecare din cei 1.300 de kilometri promişi, în funcţie de relief. În urmă cu cinci ani, preţurile etalon adoptate de Guvern erau de câteva ori mai mici – între 4 şi 6 milioane de euro pe kilometru.
Capital – Taxarea bacşişului invită la fraudă. Impozitarea bacşişului are, pe lângă unele neclarităţi, o problemă care nu pare să fi fost luată în calcul de Guvern, dar care convine de minune celor care caută metode inventive de a scoate la lumină bani negri. Fără o limită a sumelor care pot fi înregistrate ca bacşiş, există posibilitatea ca anumiţi comercianţi, şi nu numai, să introducă în contabilitate sume cu provenienţe dubioase.
OMV Petrom Marketing: Credem că anul viitor vom avea reţeaua ideală de distribuţie – ZF. Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, caracterizează numărul de staţii pe care le are în prezent ca fiind optim, deşi chiar anul trecut firma căuta cumpărători pentru un lot de circa 100 de benzinării. „Targetul nostru este menţinerea primei poziţii în piaţă“, spune Radu Căprău, preşedintele consiliului de administraţie al OMV Petrom Marketing, compania de 3,2 mld. euro care cumulează afacerile celor 544 de staţii Petrom şi OMV din România.
Cartierul Pantelimon din București a devenit ținta retailerilor străini – Capital. Sursă de inspirație pentru trupele hip-hop în anii `90, din cauza săraciei care caracteriza populația din zonă, cartierul Pantelimon devine una dintre cele mai cosmopolite zone ale Bucureștiului. Doar pe Șoseaua Pantelimon, în lungime de circa 4 km, funcționează deja un hipermarket Cora cu galerii comerciale și un Brico Depot, grupate în centrul comercial Esplanada, un hipermarket Kaufland, șapte Mega Image Shop & Go, trei Profi (la câteva sute de metri distanţa unul de celălalt), două Mega Image și un Carrefour Express, fără a lua în considerare lanțurile locale de retail, buticurile sau magazinele amplasate pe străzi adiacente.
„Băieţii deştepţi” îşi pregătesc revenirea în energie – Bursa. Decizia recentă a Parlamentului de a permite, din nou, micilor producători de energie regenerabilă să-şi vândă electricitatea prin negocieri directe a dat apă la moară „băieţilor deştepţi” să reînceapă lobby-ul pentru contracte netransparente. Acum toţi furnizorii privaţi vor să se reîntoarcă la contractele directe arătând că statul poate să impună obligativitatea tranzacţionării doar pentru companiile pe care le controlează.