5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.05.2013

Cele mai vandute medicamente din Romania, Companiile care mai dau prime de Paşte în al cincilea an de criză, Ce stă în calea curăţeniei din sistemul bancar, dar si Mall-urile nu au reusit sa distruga retailul stradal. Citeste integral revista presei interne din data de 1 mai. 
Economica.net - mie, 01 mai 2013, 05:33
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 01.05.2013

Capital: Ce stă în calea curăţeniei din sistemul bancar. După ce conducerile băncilor au ajuns să fie împinse de acţionari să taie din personal şi active pentru a readuce băncile pe profit, sindicatele admit în premieră că ar fi de acord cu reducerile de posturi. De ce au întârziat băncile să se restructureze, în condiţiile în care economia s-a ajustat atât de mult pe fondul crizei? Pentru că au mizat pe faptul că economia se va întoarce, ceea ce nu s-a întâmplat. Iar acum, când au început să fie lovite de pierderi, pe fondul creditelor neperformante ajunse la cer şi al scăderii intermedierii financiare, sunt forţate să se restructureze radical, şi la nivelul personalului şi la nivelul activelor, spune analistul financiar Florin Cîţu. Anul trecut numărul angajaţilor din sistemul bancar s-a redus cu circa 4.000, până la 61.770, fără ca vreo bancă să anunţe un program de restructurare de personal.

EVZ: Companiile care mai dau prime de Paşte în al cincilea an de criză. O companie din două va oferi anul acesta bonus de Paște angajaților, fi ind vorba mai ales de fi rmele mari, potrivit unui studiu recent. Valoarea primelor pornește de la 150 de lei. Companiile cu cele mai bune performanţe îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii. Astfel, potrivit noului contract colectiv de muncă, angajaţii de la Dacia iau o primă de 1.023 de lei, brut, pentru Paşte. Aceştia vor primi şi un bonus generos pentru 2012. O primă de valoare similară va intra în conturile angajaţilor de la Ford. Companiile din industria alimentară vor acorda salariaţilor în special produse realizate chiar de ei drept cadou de Paşte.

ZF: Cele mai vandute medicamente din Romania. Medicamentele de import au cele mai mari vânzări din punct de vedere al încasărilor realizate în timp ce produsele româneşti sunt cele mai vândute din punct de vedere al volumului; • Top 20 produse de import cumulează vânzări de aproape 600 mil. euro, arată un calcul al ZF pe baza datelor companiei IMS Health; • Fiecare român a cumpărat în medie 26 de cutii de pastile în perioada martie 2012 – februarie 2013. Pegasys, medicament din portofoliul Roche, folosit în tratamentul hepatitei, a fost cel mai bine vândut produs din România în intervalul martie 2012 – februarie 2013, arată datele companiei de cercetare de piaţă IMS Health. Pe locul doi în ierarhia celor mai vândute produse se află tot un medicament al Roche, Mabthera (folosit în transplant, leucemie sau boli autoimune), cu vânzări de aproape 50 mil. euro. Cele două sunt produse extrem de scumpe, decontate integral de stat şi care se eliberează numai pe bază de prescripţie. Întregul top 20 al produselor din punct de vedere al valorii este dominat de produse de import care se dau doar pe reţetă. Există o singură excepţie la Nurofen, de import care se dă fără prescripţie.

Adevarul: 1 Mai Muncitoresc – istoria umilinţei unui popor. Cele mai dure mitinguri închinate lui Ceauşescu. Ziua Internaţională a Muncii îşi are originea în mişcările de proteste ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la opt ore. În memoria românilor de astăzi ea este un simbol „împins” între două amintiri: mitingurile lui Ceauşescu şi prima baie în mare. adevarul.ro vă propune o scurtă plimbare prin istoria recentă, când 1 Mai Muncitoresc era „obligatoriu”. Ziua Internaţională a Muncii îşi are originea în mişcările de protest ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la 8 ore. În mai 1886, muncitorii din Chicago s-au unit într-o grevă care aduna 65.000 de oameni în Piaţa „Heymarket”. În urma represiunii poliţiei, au rezultat 11 morţi şi aproape 200 de răniţi.

Finantistii: Mall-urile nu au reusit sa distruga retailul stradal. Nivelul chiriei pentru spatii comerciale centrale din orasele Romaniei a coborat, in multe cazuri, sub chiria pentru o garsoniera. Gradul de ocupare pentru multe mall-uri din Romania a scazut cu mult sub cel al unor artere importante din marile orase, mai ales pentru ca marile centre comerciale moderne au chirii si costuri inca prohibitive pentru comercianti. Retailul stradal nu-si face reclama ca sa atraga clientii, precum mall-urile. In perioada actuala nici nu e nevoie. Asta si pentru ca acum, atat pe segmentul imobiliar comercial, cat si pe celelalte domenii imobiliare, unul dintre principalele instrumente de marketing ale proprietarilor este pretul.

Te-ar mai putea interesa și
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia......
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...