5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 01.07.2013
Hotnews: Gunther Oettinger, despre esecul Nabucco West: Decizia se bazeaza pe motive comerciale; ca sa fiu franc: banii vorbesc / Comisia Europeana ramine neutra in situatii de acest gen si trateaza la fel toti investitorii. Comisarul European pentru Energie Gunther Oettinger spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca esecul Nabucco West din competitia pentru gazele naturale azere a fost „o decizie comerciala” a consortiului din Azerbaidjan. „Ca sa fiu franc: banii vorbesc”, declara Oettinger, explicind de ce oferta proiectului cistigator TAP a fost mai atractiva pentru Azerbaidjan. Intrebat daca decizia consortiului din Azerbaidjan reprezinta o victorie a Rusiei asupra UE, comisarul european spune ca „nu as vedea asa lucrurile” si explica neutralitatea Comisiei Europene in competitia care ar fi putut reduce dependenta Europei de Sud-Est fata de importurile din Rusia.
ZF: Kaufland pariază pe mărcile „anonime“, care sunt mai ieftine. Mărcile private, respectiv acele produse no-name care au umplut comerţul în ultimii ani marcaţi de criză şi de scăderea consumului, au ajuns în topul celor mai vândute branduri în cadrul unor categorii unde până acum câţiva ani numele consacrate făceau legea, cum sunt iaurtul, laptele sau săpunul şi pasta de dinţi, iar nemţii de la Kaufland vor să încurajeze acest trend.
Capital: UE ne aruncă înapoi în brațele rușilor în problema gazelor. Eșecul proiectului Nabucco înseamnă, pentru noi, gaze mai scumpe, dictate de Gazprom, pierderea investițiilor aferente proiectului și slăbirea securității energetice naționale. Puține comentarii oficiale despre eșecul înregistrat în proiectul Nabucco, de transport al gazelor naturale din regiunea caspică spre vestul Europei. Un eșec eminamente politic, care a dovedit că Rusia își menține influența în zona caspică, Uniunea Europeană nu are prea multe de spus în această chestiune, și România contează mai puțin decât are impresia, în ciuda faptului că a primit, în primăvară, asigurări din partea Azerbaidjanului că relațiile economice au întâietate.
ZF: Viitoarele generaţii de angajaţi vor schimba, în medie, câte şapte joburi. Jobul de o viaţă în aceeaşi companie este pe cale să devină un mit odată cu intrarea în câmpul muncii a tinerilor care vor forma viitoarea generaţie de angajaţi. Avansul tehnologic şi schimbarea mentalităţii tinerilor faţă de carieră sunt motivele pentru care viitorii angajaţi vor schimba, în medie, câte cel puţin şapte locuri de muncă pe parcursul vieţii profesionale.
Wall-street.ro: Doi tineri romani vor “sa aduca pub-urile in secolul 21” cu o tehnologie prin care comanzi fara chelner. “O solutie care vrea sa aduca pub-urile in secolul 21”, asa descriu Teo Pavel si Adrian Flucus, cei doi antreprenori care au fondat start-upul LiveTouch. Proiectul lor, prezentat in cadrul competitiei de start-upuri tehnologice Intel Business Challenge Europe, ar trebui sa inlocuiasca mesele actuale din pub-uri, cluburi, cafenele si chiar restaurante cu mese interactive, cu ecran tactil, cu ajutorul acestora clientii avand posibilitatea de a face comenzi direct de pe masa, fara chelneri. Mesele pot lua orica forma posibila.