5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 01.08.2013

Economica.net
01 08. 2013
ziare_55789_31150800_38722700

ZF: Două mărci ale Fares Orăştie iau faţa Lipton pe piaţa ceaiului. Laboratoarele Fares Bio Vital, o afacere deţinută de patru antreprenori români, în care Silviu Socol (44 de ani) deţine pachetul majoritar, a încheiat anul trecut cu afaceri de 10,8 mil. euro, în creştere cu peste 20% faţă de anul anterior şi cu o marjă de profit de 20%. Compania deţine primul loc pe piaţa de 28 mil. euro a ceaiului, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor. Mărcile Fares sunt singurele care reuşesc să facă faţă invaziei brandurilor importate – Belin (Polonia), Celmar sau Lipton.

Capital: Ce ascund băncile în spatele ecranelor de bancomat. Într-o ţară în care băncile stabilesc recorduri mondiale în privinţa comisioanelor de retragere şi te taxează inclusiv dacă vrei să vezi câţi bani ai în cont, ar fi un lucru de bun simţ ca ATM-urile să te anunţe ce comision ai de plătit sau măcar că ai ceva de plătit. Mai bine de 85% din tranzacţiile efectuate în România cu cardul au loc la bancomat în condiţiile în care numărul cititoarelor instalate este încă infim în comparaţie cu nevoile. Deloc întâmplător, băncile din România sunt printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare şi retragere.

ZF: Magheru, „mallul“ din centrul Capitalei cu mâncare turcească între bănci, magazine de haine închise şi clădiri în renovare. Magheru şi Nicolae Bălcescu, bulevardele cu o lungime totală de aproximativ un kilometru ce leagă Piaţa Romană de Piaţa Universităţii, în centrul Bucureştiului, sunt diferite de arterele comerciale ce străbat alte oraşe europene: brandurile internaţionale de îmbrăcăminte lipsesc aproape total, mâncarea „tradiţională“ este turcească, vietnameză sau din fast food-uri ca McDonald’s şi KFC, în timp ce sex shop-urile şi centrele de schimb valutar ocupă zeci de spaţii.

Gândul: Grupul elen OTE a vândut operatorul de telefonie mobilă bulgar Globul pentru 717 milioane de euro. Grupul elen OTE, prezent în România prin Romtelecom şi Cosmote, a finalizat vânzarea companiei Globul, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Bulgaria, către grupul norvegian Telenor pentru 717 milioane de euro. „Prin finalizarea tranzacţiei, OTE îşi reduce datoriile la mai puţin de 2 miliarde de euro sau cu mai mult de 50% comparativ cu începutul anului 2011”, a declarat directorul financiar al OTE, Babis Mazarakis, într-un comunicat publicat miercuri de grup.

Capital: Câţi bani au încasat anul trecut proprietarii celor mai mari ansambluri rezidenţiale. Cele mai mari zece ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi împrejurimi au încasat anul trecut din vânzările de apartamente circa 36 mil. euro, echivalentul a 450 de locuinţe, la un preţ mediu de 80.000 de euroşi se afundă în datorii. Rezultatul dezvoltatorilor este mai slab decât în 2011, când rulajul din vânzări a fost de circa 41 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Din analiza Capital au fost excluse ansamblurile rezidenţiale Militari Residence (3.500 de locuinţe) şi Cartierul Latin (1.000 de locuinţe), deoarece vând apartamente prin intermediul unor persoane fizice autorizate.