HotNews:Incepand de marti a intrat in vigoare ordonanta privind restituirea taxei de mediu pentru inmatricularea auto. Se restituie doar taxele care NU sunt prescrise, iar banii se vor da esalonat in 5 ani. In Monitorul oficial de luni a fost publicata ordonanta privind restituirea taxei de poluare cunoscuta in practica ca taxa de mediu pentru inmatricularea unui autoturism. Documentul detaliaza restituirea la cererea persoanei interesate a „taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule”, respectiv „taxa pe poluare” pentru autovehicule sau „taxa pentru emisiile poluante” provenite de la autovehicule. Sa detaliem si noi mai exact ce taxe sunt in sfera restituirii. Inainte de asta, o precizare: chiar daca sunt in sfera restiturii aceste taxe, pot fi restituite numai taxele ce nu sunt prescrise in termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala.
ZF: Doi producători locali de componente au contribuit la construcţia uneia dintre cele mai scumpe maşini din lume. Porsche 918 Spyder, pentru care ultimul client a plătit 1,4 mil. euro, este cel mai scump automobil de serie pentru care producători de componente din România au produs subansambluri. Acesta se adaugă unei liste lungi de automobile de lux, printre care şi Mercedes-Benz SLS, supercarul celor de la Daimler. Michael Drolshagen, vicepreşedinte Porsche responsabil de serviciile post-vânzare, spune că modelul 918 Spyder, cel mai performant automobil creat vreodată de constructorul german are componente produse în Europa de Est, inclusiv în România, Bulgaria şi Slovacia.
Capital: România vs noua criză – la bal sau la spital? Pieţele de capital o iau razna, preţul materiilor prime se prăbuşeşte, zonele de conflict din jurul Europei se înmulţesc, iar rezultatele economiilor din SUA şi din zona euro sunt oarecum dezamăgitoare. Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Furtuna din Grecia de acum două luni pare doar o adiere în comparaţie cu ce se întâmplă zilele acestea în China. Luni, 24 august, bursa de la Shanghai a închis în scădere cu 8,5%, marţi a mai pierdut 7,6%, miercuri încă 1,3%, iar joi a recuperat din pierdere, urcând cu 5,3%. Şi restul burselor au reacţionat cu putere la scăderile abrupte din China, la care s-au adăugat rezultate economice mai proaste decât cele prognozate venite din Statele Unite şi zona euro şi scăderea preţurilor la materiile prime.
Adevarul: Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse”. Primul pas la târg este cel legat de verificarea aspectului estetic al maşinii. Este obligatoriu ca inspecţia vizuală să aibă loc în cursul zilei, când maşina este expusă în lumină puternică şi i se pot observa toate eventualele detalii neconforme cu prezentarea. „De obicei, ziua se cumpără o maşină, nu spre seară, nu noaptea. Ziua se cumpără maşina ca să poţi vedea culoarea. Primul aspect care trebuie urmărit e caroseria. Dacă te uiţi cu atenţie la lumina soarelui se pot vedea nuanţe diferite. Unde se văd nuanţe diferite te poţi aştepta să fie lovituri.
Bursa: „Detest situaţia în care am ajuns din cauza Bancpost”. Unele persoane împrumutate în franci elveţieni (CHF), care primesc, după îndelungi negocieri, oferte de conversie din partea băncilor, le refuză într-un final, din cauza lipsei de încredere, considerând că banca îi înşală din nou. După ce cazul lui Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF, a fost foarte mediatizat, în special în ziarul BURSA, BNR cerând, chiar, Bancpost schimbarea contractelor pe fondul acestei speţe, iată că acum clientul se arată neîncrezător în promisiunile băncii sale.