5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 02.04.2014

Economica.net
02 04. 2014
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_04058700

Bursa:  Mişu Negriţoiu a fost validat ca preşedinte al ASF. Dovezile că a guvernat „Afacerea Iran” sunt pe site-ul Trezoreriei SUA. Mişu Negriţoiu a negat, în faţa parlamentarilor, că a fost implicat în derularea, de către ING Bank România, a unor operaţiuni pentru clienţi iranieni, încălcând astfel embargoul impus de Statele Unite, şi a susţinut că acest lucru nu s-a întâmplat în mandatul său. Domnia sa a declarat, luni, în cadrul audierilor pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF): „În România a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greşeala este a celui care a făcut acreditivul, că nu a întrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legătură”. Potrivit unui document al Trezoreriei Statelor Unite, operaţiunile incriminate au avut loc în 2003 şi 2004, când Mişu Negriţoiu nu conducea sucursala locală a ING, dar îi coordona activitatea de corporate banking din ţara noastră. Iar „Afacerea Iran” intră, în mod evident, în atribuţiile celor responsabili cu acest tip de activitate bancară.

Agrointel: Premierul Victor Ponta reflectează: ANSVSA, ANPC și Agenţia Naţională Fitosanitară s-ar putea uni într-o singură structură. Șeful noii instituții ar urma să aibă rang de ministru. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) și Agenţia Naţională Fitosanitară (ANF din cadrul MADR) ar putea fi reunite într-o singură structură, a aflat, în exclusivitate, Agrointeligența. Potrivit surselor nostre, decizia înființării unui Departament Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului (DVSAPC), așa cum există și în alte state europene se află pe masa de lucru a primului ministru Victor Ponta.

Capital: Scandalul ASF scumpește asigurările. Prețul curățeniei întârziate din interiorul pieței asigurărilor și al arbitrului pieței va fi achitat de către milioane de români. Polița RCA se scumpește cu 25%, asigurarea locuinței, chiar și cu 100%.

ZF: 10 ani de NATO: „Umbrela de securitate“ a impulsionat afacerile, iar România a intrat sub radarele investorilor. Cei 10 indicatori economici care definesc deceniul. Odată cu aderarea la NATO, România avea să înceapă una dintre cele mai luminoase aventuri ale istoriei sale. La 2 aprilie 2004 – exact acum zece ani deci – drapelul României a fost arborat la sediul NATO, după ce la 29 martie Bucureştiul depusese instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, ţară care păstrează Tratatul Alianţei. În lumina evenimentelor care au loc acum în preajma graniţelor României, evenimentele de acum 10 ani capătă noi valenţe. Dar, la fel de important, România a intrat sub radarele investitorilor.

Agrointel: Povestea de succes a fermierului vrâncean care a ajuns să facă reclamă la Danone: A investit într-o fermă de lapte toți banii câștigați cu greu în străinătate. ”Zi de zi, lapte proaspăt de la fermieri din România” este sloganul unei campanii ce îi are în centru pe furnizorii autohtoni de lapte ai gigantului Danone, printre care și Vasile Macovei, un crescător de bovine din județul Vrancea. Promovat drept una  dintre noile imagini ale companiei de lactate, fermierul din Țifești are o poveste de viață presărată cu multe obstacole pe care le-a depășit cu succes pentru a construi o afacere agricolă cu profit.

Hotnews: NATO suspenda cooperarea militara si civila cu Rusia. SUA vor sa suplimenteze numarul de militari din Romania cu 600, iar Bulgaria acuza zboruri rusesti la limita spatiului aerian al Aliantei din Marea Neagra. NATO a suspendat marti orice cooperare militara si civila cu Moscova ca urmare a interventiei Federatiei Ruse in Ucraina si a incalcarii integritatii teritoriale si a suveranitatii statului vecin, se arata intr-un comunicat de presa al Aliantei Nord Atlantice postat pe site-ul institutiei, la capatul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai tarilor membre, prima la acest nivel de la anexarea Crimeei la Rusia. Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca reuniunea de la Bruxelles a avut si un alt scop – intarirea apararii granitei europene de est. Cu alte cuvinte, la 20 de ani dupa terminarea Razboiului Rece, NATO revine la misiunea sa primara, apararea Europei de Rusia.