5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 02.06.2014

Economica.net
02 06. 2014
14716stack_of_newspapers_85382500

Capital: Jumătate din calea ferată, tăiată la fier vechi. Dispare sau nu dispare 40% din calea ferată? O propunere aberantă, la prima vedere, s-a aflat zilele trecute pe masa Guvernului. Luni, 26 mai, ministrul transporturilor, Dan Șova primește „spre semnare” un document redactat de către AECOM despre care i se spune că „este normal în cadrul pregătirilor Master Planului de Transport”, spun surse din industria feroviară. Așa a ajuns pe masa Guvernului, în ședința din 28 mai, când s-a discutat „într-o primă lectură”, Memorandumul care cuprinde măsuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României. Documentul are și o propunere care a stârnit un mare scandal printre reprezentanții industriei feroviare: „concentrarea pe o reţea feroviară mai restrânsă” sau, cu alte cuvinte, rețeaua națională de cale ferată să se reducă la aproximativ 6.200 km (n.r. – 10.000 km de linie desfășurată, față de 20.000 km câți sunt în prezent).

ZF: HR-ul regional al Renault: Prea puţini angajaţi au maşini produse de ei. Un număr prea scăzut din rândul celor 17.000 de angajaţi ai grupului Re­nault în România conduc maşini perso­na­le marca Renault, iar compania oferă o serie de beneficii angajaţilor pentru a im­pulsiona vânzările de maşini tocmai că­tre cei care contribuie la crearea produselor. „Într-adevăr, avem prea puţini an­ga­jaţi care au maşini Renault. Am înce­put anul acesta, România fiind ţara-pilot, o acţiu­ne care se numeşte «Mândri de pro­du­sele noastre», ac­ţiune pe care vreau să o generalizăm la nivel de regiune. Angajaţii petrec o zi la Titu, unde fie­care vine şi are o mică intervenţie într-o sală în care şi alţi angajaţi vin să vorbească despre produs, după care merg pe teren să testeze ma­şi­nile noastre. Ne aşteptăm ca acest tip de ac­ţiu­ne să aducă un boom al vân­zărilor Dacia şi Re­nault în Româ­nia”, a explicat Radu Mavrodin, direc­to­rul de resurse umane al Re­nault pentru re­giu­nea Euromed – Africa, care cu­prin­de 60 de pieţe şi din care face parte şi România.

EVZ: Ce capcane îți întind băncile dacă ai venituri din drepturi de autor. Persoanele care încasează venituri din drepturi de autor au șanse mai mici să obțină credite de nevoi personale atât de mari pe cât și-ar dori, comparativ cu cei care au contracte de muncă. De la începutul anului, tot mai multe bănci au lansat noi produse de creditare. Numai că, în ciuda dobânzilor promoționale, există o categorie de clienți care întâmpină dificultăți în a accesa sumele de care au nevoie.

Constanța veniturilor

Este vorba de românii care lucrează în baza unor contracte pe drepturi de autor. Să luăm exemplul unui traducător care are încheiat un contract cu o editură. Acesta este remunerat pentru numărul de materiale traduse într-o anumită perioadă de timp, astfel că, de la o lună la alta, valoarea veniturilor diferă.

Bursa: Presa urlă, salariile ASF rezistă. Lefurile de lux din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) merg înainte, cu o rezistenţă fantastică la scandalurile de la începutul anului sau la promisiunile de ajustare. Restructurarea ASF trebuia făcută încă de la înfiinţarea instituţiei, acum un an, însă, în loc de asta, Autoritatea a mai angajat încă aproximativ 100 de persoane. La finalul lunii februarie, senatorii din Comisia de Buget Finanţe au început o anchetă asupra activităţii ASF, în condiţiile în care presa a relatat că un număr important de angajaţi şi consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din ţară noastră, dar şi că salariile brute în cadrul instituţiei ajung până la zeci de mii de euro lunar.

Adevarul: Delegaţia FMI începe luni o nouă misiune în România. Ce vrea Guvernul să obţină în negocierile cu finanţatorii internaţionali. Reprezentanţii finanţatorilor internaţionali, care încep luni o nouă misiune în România, trebuie convinşi de Guvern să accepte reducerea CAS şi renunţarea la concedierile din CFR Marfă, în condiţiile în care FMI cere accelerarea reformelor. Mult-aşteptata vizită a delegaţiei FMI în România începe luni şi se va încheia pe 16 iunie, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali urmând să poarte negocieri cu Guvernul, principalele ministere, patronatele, sindicatele şi celelalte organizaţii relevante pentru mersul economiei. Misiunea este mult-aşteptată pentru că Guvernul s-a „agăţat” de aceste negocieri pentru a justifica aplicarea unor măsuri şi amânarea altora.