Capital: Ce probleme îl aşteaptă pe cumpărătorul băncii cu cea mai mare expunere imobiliară din România. Săptămâna aceasta se va decide soarta sucursalei Bank of Cyprus din România, scoasă la vânzare ca urmare a crizei izbucnite recent în Cipru. Cumpărătorul urmează să moştenească un portofoliu destul de greu de active imobiliare toxice. Sucursala din România a Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar şi hotelier de peste 65% din portofoliul total de credite, conform ultimului raport financiar al băncii. Volumul total de credite acordate de banca cipriotă pe teritoriul României este de circa 574 mil. euro, din care peste 225 mil. euro sunt direcţionaţi către proiecte imobiliare, 42,5 mil. euro către construcţii şi 109 mil. euro către sectorul hotelier.
ZF: Chioşcurile de cartier capitulează pe rând în lupta cu reţelele străine. „În afară de ţigări, sucuri şi apă nu mai vindem nimic. De când s-a deschis magazinul Shop&Go aici şi Mega Image la piaţa Gemeni ne-au scăzut vânzările cu peste 60-70%. Chiar ne gândim să închidem.“ Afirmaţiile lui Mihai, 45 de ani, administratorul unei mici alimentare situate la parterul unei case din zona Pieţei Romane, sunt valabile şi în cazul altor afaceri mici de familie din comerţ care s-au trezit peste noapte cu un supermarket Mega Image, Shop&Go sau Profi în apropierea lor.
Adevărul: Cine şi câţi bani pierde din energia verde. Statul ia bani de la consumatori ca să-i subvenţioneze pe producătorii eco. Subvenţiile pentru energiile regenerabile măresc până la cote insuportabile costurile de producţie în industrie, iar scăderea acestora provoacă pierderi investitorilor în sisteme ecologice. În plus, administratorii sistemului energetic sunt obligaţi să facă echilibristică între sursele clasice şi cele „curate“. Schema actuală de sprijin din România este cea mai generoasă din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producătorii de energie regenerabilă să primească de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
ZF: Analiştii cred că economia va fi pe plus în T1. Oamenii de afaceri sunt mai pesimişti. Creşterea economică a fost de 0,7% anul trecut, mult peste ritmul estimat anterior de Institutul de Statistică, de 0,3%, amploarea revizuirii, determinată în principal de factori statistici, luându-i prin surprindere pe analişti. Primul trimestru din 2013 a venit cu veşti amestecate de la principalii indicatori macro, în timp ce din mediul de business nu au apărut semnale încurajatoare, iar oamenii de afaceri sunt pesimişti şi vorbesc despre un „start slab“ şi scăderea consumului.
Capital: Prima clădire de birouri care va capta căldura Pământului se ridică pe un fost teren de-al lui Becali. Portland Trust, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri din România, se apropie de momentul montării instalaţiei care va capta căldura din interiorul Pământului în noul complex de birouri pe care îl are în construcţie lângă Pasajul Pipera. Portland Trust, companie fondată de omul de afaceri britanic Robert Neale, a început construcţia proiectului de birouri Floreasca Park în iunie 2012 pe un teren de 2 ha achiziţionat în urmă cu doi ani de la George Becali.