5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 04.09.2012
ZF: De ce are nevoie Bucureştiul pentru ca multinaţionalele să-şi facă aici centrul pentru Europa de Sud-Est. Multinaţionale precum P&G, PepsiCo, PwC, Roche sau GSK (divizia de Consumer Healthcare) îşi conduc businessul regional din România, piaţă pe care fie derulează cel mai mare volum de business sau pe care consideră că au cel mai important potenţial de creştere. Pe de altă parte, pentru giganţi precum JTI, Henkel, SABMiller sau Avon în balanţă au cântărit mai greu Geneva, Viena, Varşovia Managerii firmelor de consultanţă spun că prezenţa mai multor sedii regionale la Bucureşti ar aduce venituri crescute la buget, ar stimula dezvoltarea firmelor de servicii profesionale şi a turismului de afaceri şi că fenomenul ar fi impulsionat de apariţia unei legislaţii de tip holding Specialiştii în resurse umane spun că numărul firmelor care îşi conduc businessul din România este în scădere din cauza crizei, a Codului fiscal şi a Codului muncii care nu ajută companiile.
Hotnews: Draft-ul scrisorii de intentie catre FMI: Care sunt companiile care vor fi privatizate in 2012 si 2013. Eforturile Guvernului de a accelera reformele in companiile de stat, mai ales prin vanzarea unor pachete semnificative la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, nu au dat inca rezultate concrete, se arata in draft-ul scrisorii de intentie catre FMI obtinut de HotNews. Exceptie fac masurile luate in privinta Hidroelectrica, societate de stat care a intrat in insolventa, se precizeaza in document. Atingerea tintelor privind arieratele in al treilea trimestru este dependenta de gasirea unui cumparator pentru Oltchim, iar in al patrulea trimestru de finalizarea lichidarii Companiei Nationale a Huilei.
Capital: Miliarde îngropate la periferia marilor oraşe. Cine încearcă să le descopere. Zeci de proiecte de parcuri industriale stau blocate de mai bine de trei ani şi vor rămâne aşa până ce gradul de neocupare al spaţiilor existente va coborî la 3%-5%. Până atunci însă, investitorii care au îngropat milioane de euro în sute de hectare de teren analizează soluţii de valorificare a loturilor neutilizate
Adevărul: Italienii din Banat au trecut de la speculă la sapă. Peste jumătate din terenurile agricole deţinute de străini în judeţul Timiş aparţin unor investitori din Italia. Ei n-au mai găsit clienţi să le revândă, aşa că s-au apucat de agricultură. De la sfârşitul anilor ’90 şi până la venirea crizei din 2009, italienii au cumpărat masiv terenuri agricole în Banat, mulţi făcând veritabile afaceri după creşterea preţurilor la hectar. Apoi s-a încheiat epoca afacerilor cu terenuri şi au rămas „pe baricade” cei care lucrează pământurile şi se ocupă de producţie.
EVZ: Criza statului costă bugetul mii de salarii. Criza politică dă bătăi de cap autorităţilor. Ce plătea statul în luna mai pentru titlurile emise pe cinci ani zile – un împrumut relativ scump, din cauza sca denţe mari – a ajuns să achite acum pentru titluri emise pe doar opt luni. La cea mai recentă emisiune de titluri, cea de ieri, cu maturitate la opt luni, statul a oferit băncilor un randament mediu de 6,11% pe an.