ZF: Desfiinţarea RASDAQ, ţinută la secret de Finanţe şi CNVM. Ministerul Finanţelor analizează în prezent proiectul de act normativ de transformare a pieţei RASDAQ în sistem alternativ de tranzacţionare (ATS) pe care l-a primit de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Prevederile exacte ale acestui proiect sunt însă o necunoscută şi ar putea rămâne aşa până când proiectul va intra pe ordinea de zi a guvernului.
Capital: INFOGRAFIC Cei mai nefericiți angajați: muncă multă, bani ioc. 70% din români lucrează peste program, arată un studiu recent. „Foarte bine, sigur câștigă pe măsură“, crâcnesc ceilalți. Se înșală: majoritatea meseriilor în care angajații muncesc pe brânci sunt și cel mai prost plătite. Anul trecut, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound) publica un studiu stufos pe tema „Calitatea locurilor de muncă din Europa“. Din care reieșea că angajații români sunt victime ale unor angajatori abuzivi și zgârciți, țara noastră clasându-se, pentru a câta oară, pe ultima poziție în clasamentul statelor cu condiții decente la locul de muncă.
ZF: Deutsche Telekom pune la cale cea mai mare fuziune din telecom: Cosmote-Romtelecom. Bucureştiul ar putea deveni pe termen lung un centru de furnizare de servicii IT&C pentru întreg grupul. În perioada următoare, investiţiile vor fi prioritizate spre serviciile de TV, net şi produse pentru companii, afirmă Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom. Deutsche Telekom (DT), unul dintre cele mai mari grupuri de telecom din lume, afirmă – în cel mai puternic mesaj transmis de la intrarea în acţionariatul grupului elen OTE, şi indirect al Cosmote şi Romtelecom, în 2008, că piaţa din România are potenţial de creştere pe termen lung, în special pe piaţa de servicii TV şi internet, şi de aceea îşi va menţine nivelul investiţiilor în anii următori. De asemenea, puternicul grup german, cu afaceri de 58 mld. euro anul trecut, va discuta cu Guvernul României un calendar al integrării Cosmote cu Romtelecom.
România liberă: Cum îngroapă Ministerul Sănătăţii o campanie de 140 milioane de euro împotriva cancerului. Lansat cu pompă anul trecut, programul gratuit al Ministerului Sănătăţii pentru depistarea cancerului de col uterin are toate şansele să devină un imens eşec. Una dintre marile deficienţe este aceea că autorităţile nu au prevăzut şi un soft care să permită centralizarea datelor şi există riscul ca, la sfârşitul programului, să nu poată fi trase nişte concluzii.
EVZ: Străinii fac jocurile pe piaţa uleiului. Bătălia pe piaţa locală a uleiul se încinge, după ce elveţienii de la Glencore au preluat recent Prutul Galaţi, una dintre puţinele fabrici cu capital local rămase pe piaţă. La momentul actual, industria autohtonă este reprezentată de doar trei unităţi de producţie la Vaslui (Ulerom, deţinută de Adrian Porumboiu), Constanţa (Argus) şi Carei (Ardealul). Restul fabricilor au dispărut sau au intrat în portofoliul multinaţionalelor