5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 05.04.2012

Efectele crizei: Unde cresc şi unde scad salariile, cine serveşte interese străine în afacerea Chevron, dar si topul celor mai mari proiecte imobiliare în construcţie. Citeste integral revista presei interne din 5 aprilie 2012. 
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 05:07
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 05.04.2012

EVZ: Efectele crizei: Unde cresc şi unde scad salariileÎn timp ce angajaţilor din învăţământ sau sănătate li s-au redus drastic veniturile, cei care produc ţigarete sau maşini primesc mai mulţi bani.

Salariile românilor au crescut, în ultimii trei ani de criză, cu 8,4%, de la 1.358 lei net pe lună în februarie 2009 până la 1.472 lei în luna februarie a acestui an. Însă aceasta este doar o medie care nu exprimă evoluţiile veniturilor salariaţilor din diferite domenii de activitate.

Cine o duce mai bine

Primii în topul creşterii veniturilor, cu 51,6%, sunt salariaţii fabricilor de ţigarete: chiar şi cu portofelul mai gol, românul a continuat să fumeze, iar taxele pe tutun au tot crescut.

Romania Libera: Cine serveşte interese străine în afacerea Chevron? Nu mai puţin de 5000 de oameni au protestat la Bârlad împotriva gigantului american Chevron şi a exploatării gazelor de şist. Tineri oengişti, activişti ecologişti, preoţi şi autorităţi locale s-au mobilizat fie pe Facebook, fie în biserici, fie prin alte mijloace pentru a se ridica împotriva demonului corporatist american care vrea să le otrăvească apa.

Revoluţia americană a gazelor

Tehnologia extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice a fost dezvoltată în ultimii 20 de ani în Statele Unite şi a produs o revoluţie în materie energetică. În numai 10 ani, SUA au ajuns cel mai mare producător de gaze din lume, şi din importator au ajuns să îşi satisfacă nevoile din producţie proprie. 25% din producţia americană de gaze reprezintă gaze de şist dar specialiştii estimează că până în 2030 aceasta ar putea reprezenta 50-60%.

ZF: Final de mandat pentru britanicul care a condus patru ani BCR: avans pe corporate, declin la retail şi multe credite neperformante. După aproape patru ani la conducerea BCR, britanicul Dominic Bruynseels, 52 de ani, lasă cea mai mare bancă de pe piaţă cu o poziţie vizibil întărită pe zona de corporate banking, dar mai slabă la retail faţă de începutul mandatului şi cu o povară a creditelor neperformante care au făcut ravagii în contul de profit şi pierdere pe 2011. Teoretic, de la 1 aprilie funcţia de CEO al BCR ar fi urmat să fie preluată de cehul Tomas Spurny, însă procedurile de autorizare la BNR au amânat transferul de putere, marţi având loc încă o şedinţă a comitetului executiv condusă de Bruynseels. BCR a trimis pe masa BNR nu mai puţin de trei dosare de autorizare a unor noi conducători, alături de Spurny aşteptând undă verde Martin Skopek, desemnat vicepreşedinte executiv pe retail şi private banking, şi Segiu Manea, căruia i-a fost alocată poziţia de vicepreşedinte executiv pe trezorerie, pieţe de capital şi group large corporates.

Capital.ro: Topul celor mai mari proiecte imobiliare în construcţie. Şantierele active sunt tot mai rare în peisajul imobiliar al Bucureştiului, pe o piaţă plină de dezvoltatori intraţi în incapacitate de plată şi lucrări de construcţii abandonate. Puţinele proiecte în derulare promit însă redesenarea centrului economic al ţării. La nivelul anului 2010, după ce criza se instalase în România, în Bucureşti erau abandonate peste 80 de şantiere, dintre care 36 erau lucrări mari şi foarte mari. Numărul lor a rămas constant, dar între timp dezvoltatorii care se ocupau de aceste proiecte au intrat pe rând în insolvenţă sau în faliment. Anul trecut, în acest sector au fost înregistrate de două ori mai multe cazuri de insolvenţă decât la sfârşitul lui 2008, când au fost semnalate 1.666 de astfel de situaţii, conform Coface.

Wall-Street: Ce planuri are economistul din fruntea BVB. La aproximativ doua luni de la instalarea oficiala in fotoliul de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel priveste increzator spre viitor si evita sa vorbeasca despre trecut. Compania pe care o conduce are un ghidaj pe 4 ani, o strategie clara, ambitioasa si tinte concrete pe care executivul trebuie sa le indeplineasca. Obiectivul constant si concret: cresterea eficientei Bursei. Obiectivul maret si ambitios: transformarea intr-un hub regional. Care sunt ingredientele?

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...