Capital: Contractul de închiriere devine titlu executoriu. Odată cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, conform dispozițiilor art. 1.798, contractele de închiriere încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege. Contractele de închiriere pe durată determinată şi constatate prin înscris sub semnătură privată şi înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunurilor (art. 1.809 Cod civil).
ZF: Un constructor din Argeş vrea să facă blocuri în Libia. Building Astrom, o companie de construcţii din judeţul Argeş cu afaceri de 70 mil. lei anul trecut, participă la licitaţii în Libia unde doreşte să se implice în construcţia de locuinţe, spitale private şi infrastructură. Aceasta nu este însă prima încercare a companiei pe pieţele din Africa. „În Libia există miliarde de dolari care urmează să fie investite, iar datoria noastră e să reuşim să prindem cât mai multe. Participăm la licitaţii şi pentru locuinţe, şi pentru zona de industrial, infrastructură, spitale private”, spune Marian Drăgoi, unul dintre acţionarii Building Astrom.
România liberă: Suspiciuni de fraudă. Şase din cele opt autostrăzi în lucru riscă să fi trase pe dreapta. Comisia Europeană va decide în iunie dacă va suspenda sau nu fondurile acordate României pe Programul Operaţional de Transporturi. Riscul de suspendare este „serios”, consideră oficialii. O decizie privind reluarea plăţilor sau suspendarea fondurilor (după ce în decembrie 2012 s-a anunţat pre-suspendarea acestora) va fi luată în luna iunie de către Comisia Europeană, au declarat, ieri, pentru România Liberă oficiali ai Ministerului Transporturilor sub protecţia anonimatului. Până pe 13 februarie ministerul trebuie să implementeze măsurile dispuse în luna decembrie 2012 de către CE, urmând ca în termen de 4 luni Comisia să se declare mulţumită sau nu de implementarea acestora şi să îşi anunţe decizia.
ZF: Dedeman, 540 mil. euro şi atacă mediul online. Reţeaua de bricolaj Dedeman, deţinută de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl din Bacău, a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 540 de milioane de euro, în creştere cu 13%, consolidânu-şi astfel poziţia de lider al pieţei de profil. Evoluţia pozitivă a vânzărilor a venit pe fondul extinderii reţelei cu patru magazine noi, în Bistriţa, Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Constanţa, în timp ce instabilitatea politică a afectat investiţiile, astfel că piaţa construcţiilor şi retailul de bricolaj au continuat să sufere. Prin intermediul site-ului dedeman.ro, care în reţeaua Facebook are 210.000 de fani, compania va lansa în următoarele săptămâni o platformă de comercializare online, care într-o fază iniţială va acoperi zona oraşului Bacău.
EVZ: Cum se pot plăti impozite mai mici la stat. Cei care estimează că nu vor putea achita noile impozite introduse de Guvern pot apela la o altă încadrare din punct de vedere fiscal, pentru a plăti mai puţin, spun specialiştii. Noile modificări ale Codului Fiscal cresc cheltuielile multor contribuabili. Impozitele din agricultură şi cota de 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderile dau cele mai multe bătăi de cap. Conform noilor prevederi fiscale, agricultorii vor fi obligaţi să achite un impozit de 16% pe norma de venit. La acesta se adaugă o cotă de 5,5% – contribuţia de sănătate. Una din soluţiile pe care le au la dispoziţie agricultorii este de a înfiinţa microîntreprinderi, pentru care statul percepe un impozit de 3% pe cifra de afaceri.