5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 06.03.2013
ZF: Restructurarea şi transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format în America, angajat de Erste să cureţe cea mai mare bancă locală. Tomas Spurny se angajează că va sta la BCR atât cât va fi nevoie pentru a preda o bancă curată. O bancă precum BCR, care controlează 10% din reţeaua naţională de sucursale, 20% din active, credite sau depozite şi care concentrează 15% din angajaţii sistemului, nu poate fi atât de greu de redresat, ci are nevoie doar de ceva timp, de un management puternic şi de o schimbare de cultură, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celei mai mari bănci de pe piaţă.
Capital: Haos în tribunale: Faci azi plângerea şi te judeci la începutul lui 2014. Noul Cod de procedură civilă va da peste cap activitatea multor instanţe. Tribunalul Bucureşti, care administrează un sfert din totalul dosarelor din ţară, are termene pentru dosare noi de drept civil şi în iunie 2014. Personal, prima zi pe care o am liberă şi în care va putea fi stabilit termen pentru începerea verificării unui dosar nou este 1 iunie 2014“, arată, pentru Capital, Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti. În fapt, instituţia pe care o conduce va simţi cel mai puternic şocul generat de implementarea noului Cod de procedură civilă. Noile prevederi redefinesc competenţele instanţelor din România. La tribunale vor veni dosare noi atât de la instanţele inferioare, adică judecătorii, cât şi de la cele superioare, curţi de apel.
EVZ: Legea Proprietăţii – „Dăm pământ şi bani!”. Proiectul Legii Proprietății ajunge azi pe masa Guvernului. Preşedintele Au to rităţii Naţionale pen tru Restituirea Pro prietăţilor (ANRP), George Băeşu, a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, câteva dintre prevederile proiectului Legii Proprietatea, ce va fi discutat astăzi în Guvern, şi pe care Executivul îşi va asuma răspunderea. Sunt 100.000 de cereri de retrocedare de imobile şi terenuri intravilane, întocmite în baza Legii 10. Despăgubirile pentru acestea sunt estimate la 6 miliarde de euro, explică preşedintele ANRP.
IncomeMagazine: Ei nu au reuşit. De la un profit de 4,6 milioane de euro la 1.300 euro. A fost aproape de punctul de a da lovitura, însă s-a prăbuşit în câţiva ani. Fie că a fost vorba despre efectele crizei, fie managementul nu a fost corespunzător, oricare ar fi motivele, cert este că dintr- o posibilă vedetă a Bursei de Valori Bucureşti a ajuns o companie mică, cu datorii aproape de nivelul cifrei de afaceri. Şi cu ceva probleme cu legea. În primăvara lui 2008, când era clar că ceva rău se întâmplă peste tot în lume, probabil că italianul Luca Anversa îşi freca mânile de bucurie.
Capital: Europa – Numărul locurilor de muncă în sectorul digital crește cu mai mult de 100.000 pe an. Din toate statisticile reiese că acest domeniu este „pe val”: în ciuda nivelurilor actuale ale șomajului, numărul locurilor de muncă în sectorul digital crește cu mai mult de 100.000 pe an. Cu toate acestea, numărul de noi absolvenți și de specialiști în sectorul TIC nu este suficient pentru a ține pasul cu cererea.