Capital: Tinerii se bat să ia bani europeni pentru a deveni fermieri. Fondurile europene au reușit imposibilul, cel puţin într-un domeniu. Agricultura românească capătă un nou suflu, tot mai mulți tineri solicitând finanțare pentru a investi în ferme și în microîntreprinderi.
ZF: 2 milioane de euro ocolesc săptămânal vistieria Hidroelectrica. Ministerul Economiei, proprietarul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, susţine că se doreşte identificarea unor soluţii „cu maximă urgenţă” prin care contractele directe ale companiei să fie renegociate sau anulate, după cum a precizat ieri Tudor Şerban, consilierul ministrului economiei, dar realitatea arată că de zece ani aceste contracte sunt de neclintit în ciuda declaraţiilor politice. Fiecare din ultimii patru politicieni care au ocupat fotoliul de ministru al economiei le-a pus gând rău la nivel declarativ „băieţilor deştepţi” din energie, dar niciunul nu a reuşit să-i înlăture pe cei care de un deceniu au priza cuplată direct la cea mai ieftină energie din România. Astfel, în timp ce afaceri precum Energy Holding au ajuns la sute de milioane de euro, vistieria Hidroelectrica a fost ocolită numai în fiecare săptămână din 2010 de câştiguri potenţiale de 2 mil. euro.
Adevărul: Erik de Vrijer va fi noul Jeffrey Franks al României. Olandezul Erik Jan de Vrijer, directorul adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul Fondului Monetar Internaţional, urmează să preia din vară conducerea delegaţiei finanţatorului internaţional la Bucureşti, după expirarea mandatului lui Jeffrey Franks, a declarat pentru „Adevărul” Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
Gândul: Frank Timiş încheie cu chinezii o tranzacţie de 1,5 miliarde de dolari în Sierra Leone. Omul de afaceri Frank Timiş a finalizat la începutul acestei săptămâni, în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacţii financiare în care a fost implicat un român. African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiş, a primit luni în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume. În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone.
Curs de guvernare: Plata managerilor în Occident: ce avem de învăţat pentru managementul privat din companiile de stat. Unul dintre paradoxurile de după trecerea la economia de piaţă este cum se face că firmele private obţin profit plătind salarii mari, iar firmele de stat au pierderi, deşi ( unii ar putea spune pentru că) au cheltuieli mici cu salariile. Pentru a exemplifica ce se întâmplă la nivelul marilor corporaţii occidentale, să luăm topul 10 al celor mai bine plătiţi şefi executivi ai firmelor americane.