ZF: Instabilitatea politică costă România 1 mil. euro pe zi din creşterea dobânzilor. Ieri moneda naţională a continuat să se deprecieze, cursul apropiindu-se de 4,49 lei/euro pe piaţa interbancară. Persistenţa tensiunilor politice afectează imaginea României în ochii investitorilor străini şi poate antrena creşterea costurilor de finanţare, cu consecinţe importante asupra cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, fiind influenţată negativ şi finanţarea sectorului privat. Stocul datoriei publice a României este de circa 50 mld. euro, iar cheltuielile cu dobânzile ajung la 2,5 mld. euro, astfel că o creştere ipotetică a costului finanţării de la 6% la 7% poate antrena majorarea cheltuielilor cu dobânzile cu 500 mil. euro pe an, adică peste 1 mil. euro pe zi.
Capital: Cât te costă să-ți înregistrezi marca și investiția. România vs restul regiunii. Deși pare de necrezut, sunt persoane care nu fac altceva decât să înregistreze la Oficiul de Stat pentru Mărci și Invenții (OSIM) branduri celebre, pentru ca, ulterior, să dea lovitura vânzând respectiva marcă chiar proprietarului. Dacă multinaționalele nu stau la negocieri în astfel de cazuri, IMM-urile sunt victimele perfecte pentru cei care se ocupă cu așa ceva. Iar acest lucru este tocmai din cauza faptului că aceste companii de dimensiuni mai mici neglijează importanța înregistrării mărcilor din portofoliul. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care România are tarife mult mai bune decât țările din regiune când vine vorba de taxele plătite pentru înregistrarea unei mărci sau a unei invenții.
EVZ: Guvernul ia în calcul împrumuturi pentru unele bănci. Ministerul Finanţelor va putea acorda bani, cu împrumut, instituţiilor de credit aflate în dificultate, în situaţia în care resursele Fondului de garantare ar fi insuficiente pentru acoperirea necesarului respectivei instituţii, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată în şedinţa de joi a Guvernului. „Nu ne pregătim pentru niciun faliment al al niciunei bănci, e o măsură de siguranţă pe care Guvern o ia”, a afirmat purtătorul de Guvern, Andrei Zaharescu. Potrivit acestuia, ordonanţa adoptată vizează introducerea în sarcina administratorului delegat a obligaţiei de a convoca AGA pentru a decide reducerea capitalului social prin acoperirea pierderilor anterior majorării capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni ce urmează a fi subscrise de fond.
Adevărul: Lista firmelor de stat care vor avea manageri privaţi. Ieri a fost demarată procedura de selectare a consultanţilor implicaţi în activitatea de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat. Pentru început, a fost întocmită o listă cu 47 de companii de stat ce urmează a fi conduse de manageri privaţi profesionişti. Vezi lista pe Adevărul
ZF – JP Morgan: Situaţia politică din România poate afecta acordul cu FMI şi creşterea economică. Evoluţiile politice din România ar putea afecta negativ creşterea economică şi programul cu FMI şi Comisia Europeană, iar riscul de derapaj al politicii fiscale este mare, potrivit unui raport al JP Morgan, cea mai mare bancă americană. „Instabilitatea politică din România nu este «prietenoasă cu piaţa» şi are potenţialul de a se deteriora mai mult, chiar şi după alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că riscul de derapaj al politicii fiscale este mare şi acordul cu FMI şi Comisia Europeană este în pericol de deraiere”, avertizează analiştii de la Londra ai JP Morgan.