ZF: Retailerii dau ultimul atac pe piaţă în 2013: peste 100 de magazine până la final de an. Mega Image, Profi, Carrefour, Penny Market, Lidl, Kaufland şi Billa vor mai deschide peste 100 de magazine până la finalul acestui an. În total în România vor fi 1.200 de supermarketuri şi hipermarketuri. Jucătorii din comerţul modern vor deschide în ultimele patru luni din an peste 100 de magazine, un număr similar cu al celor deschise de la începutul lui 2013, însă într-o perioadă dublă de timp. Cei 12 comercianţi străini vor scoate din buzunar 80-110 milioane de euro pentru a prinde perioada sărbătorilor de iarnă, cea mai bună pentru comerţul local, cu o reţea extinsă. Reţelele de magazine îşi pun speranţele în ultimele luni din an în revenirea consumului, care a scăzut timp de trei luni consecutiv începând cu mai. Mulţi comercianţi continuă să se extindă chiar dacă consumul rămâne apatic deoarece beneficiază de preţuri mai mici la terenuri şi la chirii.
Romania Libera: Cum poate fi revitalizat transportul pe Dunăre. În ultimii ani, porturile româneşti de la Dunărea Maritimă se confruntă cu o scădere a volumului de mărfuri operate portuar, principala cauză fiind criza economică. În scopul adoptării unor măsuri care să determine o creştere a volumului de mărfuri operate în porturile dunărene, Administraţia Porturilor Dunării Maritime(APDM) Galaţi a iniţiat organizarea unor întâlniri lunare cu operatorii portuari şi firmele de shipping, în cadrul acestor întâlniri urmând să fie identificate problemele cu care se confruntă societăţile din navigaţie. La prima întâlnire, organizată la sediul APDM Galaţi, au participat reprezentanţi de la Portul Bazinul Nou şi Portul Docuri din Galaţi, Idu Shipping Galaţi, Mario Santanela Galaţi, MGM Marine Shipping Constanţa, Navlomar Maritime Constanţa şi Sea Horse Maritime Constanţa.
Soluţiile, identificate de portuari.
Capital: Utopia titlurilor de stat accesibile populației. Pentru ca titlurile de stat să fie accesibile populației, așa cum promite Ministerul Finanțelor, trebuie rescrise integral modalitățile în care acestea sunt emise. Până atunci, populația nu are niciun motiv să le cumpere. Dacă ne uităm la creșterea înregistrată de depozitele bancare ale populației (de fapt, banii pe care oamenii îi țin în bănci, fără a fi neapărat depozite la termen), putem spune că intenția Ministerului Finanțelor de a scoate la vânzare titluri de stat pentru „civili” este corectă: cei cu economii ar putea beneficia de pe urma unor dobânzi mai bune decât cele de la bănci (dobânzi neimpozitate cu 16%), iar statul ar putea utiliza o parte a banilor pe care populația se încăpățânează să îi economisească în loc să îi consume. Din păcate, adevărul este în altă parte: statul oricum beneficiază de banii populației prin intermediul băncilor, iar oamenii nu vor avea ce face cu titluri de stat pe care nu le pot valorifica decât la scadență, o piață secundară a titlurilor de stat fiind inexistentă în prezent.
BusinessMagazin: Deceniul pierdut al managerilor români. Ultimii cinci ani au schimbat semnificativ aspiraţiile factorilor de decizie din companii. Au trecut de la extaz la agonie şi au ajuns acum să aprecieze lucrurile simple, precum păstrarea clienţilor sau stagnarea businessului. Tot cu acestea ar trebui să se mulţumească şi cinci ani de-acum încolo. Revenirea se vede, dar e gri şi e departe. Cea de a patra ediţie a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, care cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experţi financiari de top din companii importante din România, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Albania şi ţările baltice, indică un mediu financiar instabil şi reduce resursele de optimism pe care le încercau ţările din regiune.
Gandul.info: „Bombele” din legea pregătită pentru Roşia Montană. Ce a făcut Ponta cu referatul negativ al Ministerului Justiţiei. Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că Guvernul a ţinut cont de observaţiile negative ale Ministerului Justiţiei la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Cu toate acestea, multe dintre acestea nu au fost transpuse în proiectul de lege final. Mai mult, proiectul a fost trimis spre aprobare în Parlament, în ciuda principalului avertisment al Ministerului Justiţiei, că acest lucru ar putea fi declarat neconstituţional, pentru că un contract de stat nu poate fi aprobat de Parlament, fiind o înţelegere de drept privat asumată de Guvern. „(Avizul Ministerului Justiţiei) Este un document de lucru care a fost luat în considerare la întocmirea proiectului de lege. Toate observaţiile au fost luate în calcul”, a declarat premierul Victor Ponta. El a mai spus că avizele finale ale Ministerului Justiţiei şi Ministerului Economiei au fost pozitive şi că „treaba Parlamentului este să analizeze toate punctele de vedere”.