ZF: Industria trece printr-un val de închideri care afectează creşterea economică. Care sunt cauzele dezindustrializării de după ‘89 şi unde s-a greşit? Am privatizat destul sau prea puţin? De ce nu am atras destui noi investitori? Oprirea activităţii la Oltchim, posibila demolare a Arpechim, ameninţarea cu închiderea a unui grup siderurgic cu peste 6.000 de angajaţi – Mechel, aduc în discuţie ceea ce s-a întâmplat cu industria românească în ultimii 20 de ani.
Capital: Harta interactivă a oraşelor cu cele mai accesibile apartamente din România. Un român cu loc de muncă flexibil, care ar căuta oraşele cu cele mai accesibile locuinţe raportat la salariile din judeţ, ar fi tentat să aleagă Reşita, Alba Iulia sau Piteşti. Aici, preţul apartamentelor raportat la venituri este cel mai mic, dar există un inconvenient major. Dacă ar vrea să-şi păstreze flexibilitatea, ar face o mare greşeală. El ar rămâne blocat, întrucât în aceste oraşe raportul dintre preţul pe mp şi salariu se situează sub 2, nivel de la care apare lipsa apetitului de tranzacţionare sau, cu alte cuvinte, cererea de pe aceste pieţe este mult mai mică decât oferta.
Gândul: Reţelele subterane care-ţi fac rost de o casă de la stat. Trei şmecherii prin care chiriaşii de lux îşi păstrează locuinţele. Pe lângă demnitari, în locuinţele aflate în patrimoniul RA-APPS, stau de mai mulţi ani o serie de chiriaşi păstraţi sub toate guvernările. Supravieţuitorii schimbărilor de putere şi-au însuşit în timp câteva metode pentru a nu pleca din case: 1. închirierea prin intermediul unor fundaţii pentru perioadele în care nu mai sunt demnitari; 2. ingnorarea somaţiilor de evacuare primite de la RA-APPS; 3. permutările în funcţii publice inferioare.
ZF: Proiect Bucureşti face trei clădiri de birouri lângă Romană. Proiect Bucureşti, compania de arhitectură şi proiectare care în perioada 1953 – 1990 a „desenat“ aproape tot ce s-a construit în Capitală, a început recent lucrările la un proiect de birouri dezvoltat de firmă pe un teren de 8.000 de metri pătraţi din apropierea Pieţei Romane, în centrul Bucureştiului. Prin intermediul firmei Alecsandri Estates, Proiect Bucureşti va dezvolta trei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 24.000 de metri pătraţi şi o valoare a investiţiei de circa 30-40 mil. euro, potrivit estimărilor ZF. Prima etapă a lucrărilor la proiectul denumit Center Square este realizată de firma de construcţii Comnord, controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu.
IncomeMagazine: Expert în reducerea facturilor de telefonie. Cei 4 ani de criză şi-au pus serios amprenta pe multe dintre afacerile din România. Dificultăţi în finanţare, redimensionări şi restructurări de afaceri, exit-uri şi insolvenţe. În nevoia lor de a rămâne performante, companiile fac recurs la ceea ce se numește „Dosarul costurilor”. Reducerea lor rămâne în continuare una dintre priorităţile momentului.