ZF: România a avut 550 mil. euro de la UE pentru irigaţii şi infrastructură, dar a folosit numai 7%. România a avut la dispoziţie 550 de milioane de euro pentru investiţiile în infrastructura de irigaţii, drumuri pentru acces la culturile agricole şi amenajări împotriva inundaţiilor, dar până în prezent, cu un an şi jumătate înainte de termenul-limită, au fost folosiţi numai 7% din bani, adică 40 milioane de euro. Nu se ştie cât din plăţile făcute până acum fermierilor şi autorităţilor publice locale a ajuns în infrastructura de irigaţii.
Adevărul – Cine câştigă din eşecul Facebook pe bursă: BNP Paribas, Commerzbank şi UBS. Declinul cotaţiei Facebook cu 45% faţă de preţul din oferta publică iniţială a generat randamente de peste 500% pentru investitori din Europa care au cumpărat produse financiare ce mizau pe scăderea acţiunilor companiei. BNP Paribas, Commerzbank şi UBS se numără printre băncile care au listat pe bursele europene, începând din mai, 2.082 de warrant-uri şi certificate legate de acţiunile Facebook. Băncile au oferit atât contracte pentru creşterea preţului, până la maxim 150 de dolari, precum şi pentru declinul cotaţiei, până la un minim de 12 dolari.
ZF: Povestea românului din Berceni care a făcut avere din „păcănele” în inima Africii. A plecat din România pentru prima dată în 1987 şi s-a oprit la Budapesta. Aici a luat primul contact cu industria jocurilor de noroc, iar în urmă cu trei ani a făcut primul pas în antreprenoriat la 5.000 de kilometri departe de casă, în Uganda, ţară situată în „inima” Africii, în care românii pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.”Am plecat din ţară din nevoia de libertate, simţeam că nu eram liber. Am ajuns în industrie printr-o întâmplare”, povesteşte Cezar Gavrilescu, 45 de ani, despre începuturile aventurii sale în lumea jocurilor de noroc.
Capital: Ce salariu are românul care are pe mână 12,8 miliarde de tone de minereu de fier. Este cel mai bogat român și deține funcții de conducere în trei compani cu activități importante în domeniul petrolier și al resurselor minerale. Cumpără, exploatează și vinde resursele naturale ale unor state departe de țara sa de origine și, așa cum scriau cei de la Financial Times, „se pare că trecutul său controversat nu i-a afectat reputația pe care o are în sectorul resurselor”. Conform rapoartelor anuale pe 2011, publicate recent pe site-urile companiilor, Frank Timiș a încasat anul trecut, în total, 1.397.113 dolari
Adevărul: Nodurile industriale, balon de oxigen pentru firmele mici. Marile combinate cu profil de producţie asigură piaţa de desfacere pentru furnizorii de talie mai redusă, în care lucrează mii de salariaţi. Dacă în anii comunismului platformele industriale de pe lângă oraşe asigurau locurile de muncă pe plan local şi regional, acum, rolul de motor al creşterii economice este asigurat de marile combinate pe lângă care gravitează o puzderie de întreprinderi mici şi mijlocii. Importanţa acestor noduri industriale a fost (re)descoperită odată cu privatizarea lor: unele şi-au păstrat furnizorii tradiţionali, contribuind astfel la dezvoltarea pe orizontală a economiei, iar altele au renunţat la parteneri, lăsând în urmă şomaj şi o lipsă acută de comenzi pentru companiile mai mici.