5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 07.09.2012
ZF: Topul celor mai mari 300 de angajatori. Companiile Mic.ro (în faliment), Delphi Packard şi Carrefour sunt în top 3 la reducerea numărului de angajaţi în 2012, iar Hidroconstrucţia, Dedeman şi RCS sunt în top 3 la angajări.
Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, cumulând un efectiv de peste 46.000 de angajaţi, iar Poşta Română rămâne compania cu cel mai mare număr de angajaţi – aproape 32.000 de persoane la finele lunii august, potrivit informaţiilor transmise de companii la inspectoratele de muncă. Retailerii, firmele de securitate, agenţii de muncă temporară, băncile, spitalele, operatorii telecom şi direcţiile de asistenţă socială şi de întreţinere a căilor ferate au cei mai mulţi angajaţi.
Capital: Statul nu are bani nici să dea legi. Casele de avocatură investesc deja de luni de zile în acomodarea oamenilor cu noul Cod de procedură civilă. Guvernul a mai amânat o dată introducerea legii arătând că „ar putea genera blocaje”. Noul Cod de procedură civilă, actul normativ de la care toată lumea aşteaptă să genereze un soi de revoluţie în ceea ce priveşte durata proceselor şi relaţia dintre părţile implicate, a fost trecut, iar, la categoria „şi altele” de către autorităţi. Ca orice altă lege menită să reformeze ceva în România, şi Codul de procedură trebuie să „sufere” înainte de a deveni activ.
AgroIntel: 5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol. Presa „de business” a prins din zbor febra imobiliară a terenurilor agricole abia acum, când ea începe să se atenueze. Preţurile sunt într-adevăr relativ mici în România.
Pe de-o parte, asta sugerează potenţial de creştere. Atenţie însă la partea cealaltă: poate că multe dintre terenuri chiar nu valorează mai mult.
1. Nu cumpăra decât dacă crezi în mod realist că ai putea să te ocupi personal de managementul lucrărilor. Dacă tu nu crezi asta, s-ar putea să nu găseşti pe cineva care să creadă.
2. Dacă 100 de hectare se vând cu 100 de mii de euro nu înseamnă că 3 hectare trebuie să coste 3000 de euro.Suprafeţele mici pot fi profitabile, însă într-un regim de folosire mult mai intensiv în muncă. În funcţie de locaţie şi calitate, cele trei hectare pot valora, pe unitate, de zece ori mai mult sau de zece ori mai puţin.
Daily Business: Mancarea, business de top. De ce investesc retailerii sute de milioane in Romania. Desi ne aflam in plina criza, marile retele de retail continua sa investeasca masiv in noi magazine. De la inceputul anului au fost deschise 117 unitati, iar alte 70 vor fi inaugurate pana in decembrie. Frenezia investitiilor in comertul modern, mai ales in cel alimentar, tine de potentialul generatiei „Epocii de Aur”, care isi raporteaza existenta, in mare parte, la ce are in farfurie.
Datele statistice arata ca cei 13 jucatori din comertul modern vor investi pana la finalul anului 150-200 milioane de euro, astfel ca magazinele de tip modern vor depasi, la finele anului, granita de 1.000 de unitati.
Cora a anuntat ca va deschide doua magazine noi, in Bucuresti si Bacau, Auchan va inaugura un nou hypermarket in capital, iar Carrefour va deschide, in noiembrie, magazinul din centrul comercial Ploiesti Shopping City, primul mall in care compania se afla printre investitori.
Income Magazine: Patriotismul leului într-o economie „euroizată”. Moneda naţională s-a depreciat cu circa 6%, de la începutul anului, și cu 160% începând din 1990. Deși pragul de 5 lei pentru un euro pare astăzi foarte plauzibil, analiștii consideră că aceasta nu va reprezenta o limită de echilibru pentru cursul de schimb, iar volatilitatea monedei naţionale în fața euro va fi mult mai puternică, comparativ cu evoluțiile înregistrate în ultimii trei ani.
Băncile comerciale își văd amenințată performanța, pentru că se așteaptă la o creștere a volumului de credite neperformante. Datornicii băncilor, persoane fizice și companii, constată de la o zi la alta că veniturile lor disponibile sunt în continuă scădere. Investitorii străini nu mai bat la „porțile” economiei românești, iar o parte dintre cei care au intrat în acest angrenaj, cu ani în urmă, și au anunțat intenția de a pleca de unde au venit.