5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 08.02.2012
Cursdeguvernare: Noul guvern: de unde pleacă şi care sunt cifrele pariului său macroeconomic pe 2012. Ce situaţie “moşteneşte” viitorul guvern şi care sunt cifrele care-i vor dirija priorităţile? Cum arată linia de start. Principalii indicatori macroeconomici sunt într-o configuraţie de plecare favorabilă: Acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială este “on-track”; Finanţarea pe primul trimestru al anului este asigurată, dobânzile aferente sunt în scădere; Sistemul bancar este stabil, toate băncile sunt bine capitalizate şi în parametri de siguranţă;
Capital: Regii asfaltului nu plătesc furnizorii: Romstrade are 15 cereri de insolvenţă depuse numai în 2012. Compania de construcţii Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a fost asaltată încă din primele săptămâni ale acestui an cu 15 solicitări de deschidere a procedurii de insolvenţă venite din partea unor furnizori care au de recuperat datorii pentru lucrări executate în ultimii doi ani.
Adevărul: Harta insolvenţelor la început de an. Companiile continuă să fie afectate de criza economică din Europa. Cererea scăzută, încasarea greoaie a facturilor, dar şi problemele de finanţare au creat dificultăţi serioase pentru antreprenori încă de la începutul anului. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în prima lună a acestui an a fost de 1.400, în creştere de la 1.243 în aceeaşi lună din 2011, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Dailybusiness: Topul celor mai activi retaileri in social-media. Retelele de socializare au intrat si in vizorul retailerilor, ca mijloc de promovare. In timp ce unii dintre ei sunt foarte activi in acest mediu, altii nici macar nu au conturi create. Retailerul german Lidl se situeaza detasat pe primul loc in topul celor mai activi retaileri din social media, cu peste 322.000 de fani pe pagina de Facebook din Romania.
EVZ: Chiriile apartamentelor în 2012 fie scad, fie stau pe loc. Reducerea exporturilor sau evoluţia slabă a agriculturii ar putea determina o stagnare a economiei în acest an. Deci, consumul, inclusiv chiriile, nu ar avea de ce să crească. Chiriile la nivel naţional vor stagna sau vor scădea în acest an, potrivit opiniilor specialiştilor chestionaţi de „Evenimentul zilei”. „Nu s-a întâmplat nimic consistent în economie pentru a avea motive să credem că vor creşte chiriile în acest an. În 2011, creşterea economică s-a bazat pe exporturi şi agricultură, nu pe consum, de aceea au şi scăzut chiriile”, a explicat analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.