5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 08.03.2013
ZF: Borza a lichidat Institutul Lemnului şi a vândut terenul unor iranieni. Institutul Naţional al Lemnului, care încă din perioada interbelică a proiectat aproape tot ce s-a dezvoltat în România în materie de mobilier şi prelucrarea lemnului, a fost în mare măsură lichidat după ce o bună parte din terenul fostului sediu a fost vândută către doi oameni de afaceri iranieni care deţin mai mulţi dealeri auto. Institutul a intrat în faliment în vara anului 2011, având datorii de aproape 20 mil. lei (4,7 mil. euro), iar lichidator a fost desemnată firma Euro Insol, condusă de către Remus Borza, avocatul de numele căruia se leagă în prezent şi viitorul gigantului Hidroelectrica.
Capital: Divorțul în afaceri, între diplomație și război. Unii parteneri de afaceri reușesc să se despartă prieteni, însă alții transformă separarea într-o luptă pe viață și pe moarte, fără a realiza că prin asta afectează chiar companiile pe care și le dispută. În 2007, averea le era estimată la circa 1,5 miliarde de euro, iar afacerile din domeniul alimentației, distribuției ori turismului păreau să meargă ca unse. Cinci ani mai târziu, Top 300 Capital le evaluează activele la circa 210 de milioane de euro, companiile din portofoliul lor raporteză cifre de afaceri în scădere și pierderi, iar pe rolul instanțelor sunt zeci de procese
în care foștii parteneri de încredere de altădată se acuză reciproc de ilegalități.
ZF – Resurse puţine pe piaţa muncii: Doar 14% din populaţie este angajată la privat. Ponderea angajaţilor din sectorul privat raportată la totalul populaţiei este de doar 13,7% în România şi ne plasează pe ultimele locuri din Europa, în timp ce în state precum Elveţia, Danemarca sau Cehia procentul este de peste două ori mai mare, arată statisticile CNIPMMR, organi zaţia care promovează interesele firmelor mici şi mijlocii, pe baza datelor comparative ale Eurostat din 2010.
România liberă: Baronii locali au prins Guvernul între ciocanul şi nicovala FMI. Executivul şi BNR intenţionează să ceară FMI, într-o scrisoare ce urmează a fi trimisă instituţiei internaţionale, prelungirea actualului acord cu 3 luni şi începerea discuţiilor pentru un nou acord. Discuţiile cu FMI sunt puse în pericol de explozia datoriilor la administraţiile judeţene.
IncomeMagazine: Peste 1.000 de clădiri din marile oraşe în pericol să se prăbuşească. Mii de imobile din Bucureşti, Ploieşti, Bacău , Galaţi sau Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur mai mare de şase grade pe scara Richter. Consolidarea clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic, considerate de specialişti pericol public, sperie asociaţiile de proprietari şi lasă indiferente administraţiile publice sau firmele de construcţii. Primăriile susţin că nu au bani i, firmele de construcţii că li se decontează cu întârziere contravaloarea lucrărilor iar asociaţiile de proprietari refuză să-şi ipotecheze apartamentele timp de 25 de ani.