Hotnews: Ce contine o Hotarare de Guvern aprobata fara dezbatere publica: Energia produsa de termocentrale va avea prioritate in sistemul energetic. Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica, o hotarare de guvern privind undele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Hotararea nu a aparut inca in Monitorul Oficial, insa potrivit unui proiect obtinut de HotNews, masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.
Capital: Cât de bogat trebuie să fii ca să te ia Fiscul la ochi. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, arată de la ce nivel al averii se aprind becurile de alarmă la ANAF, cât colectează fiscul din impozitarea sistemului bancar și pentru câte imobile achiziționate prin programul Prima Casă a ajuns statul bun de plată şi a trecut la executări.
ZF: Maşinile de lux din agricultură: cât au costat cele mai scumpe tractoare vândute în România. Cele mai scumpe şi cele mai puternice trei tractoare vândute anul trecut în România au fost modele produse de giganţii industriei – John Deere, New Holland şi Claas -, potrivit informaţiilor colectate de ZF din piaţa de profil. Indiferent de tehnologia pentru care au optat fermierii, fie că a fost vorba de cea italienească, germană sau americană, aceşti „monştri“ ai câmpului au scos din conturile agricultorilor cel puţin 250.000 de euro. Un astfel de tractor costă cât un bolid de şosea produs pe exclusivistele linii de producţie ale fabricii Lamborghini din Sant’agata Bolognese sau ale celei Ferrrari din Maranello.
Capital: Gigi Becali, executat silit! Nimeni nu cumpără clădirea de la Drăgăşani. Administraţia Finanţelor Publice scoate din nou la vânzare prin licitaţie publică UZINA MECANICĂ DRĂGĂŞANI SA, deţinută de omul de afaceri Gigi Becali. Este a treia oară când statul încearcă să vândă clădirea, după ce la primele două „strigări” nu a cumpărat nimeni. De fiecare dată preţul a fost acelaşi.
Adevărul: Privatizarea CFR Marfă, la limita legislaţiei UE. Din ce motive statul riscă anularea viitorului contract. Statul converteşte în acţiuni datoriile transportatorului feroviar şi impune cumpărătorului condiţii de natură socială care contravin normelor europene şi pot atrage anularea contractului, avertizează experţii. De la ultimele mari privatizări până acum, în primăvara lui 2013, a trecut o vreme în care normele UE privind vânzarea de companii de către statele membre s-au înăsprit semnificativ. În trecutul apropiat era firesc să-i impui cumpărătorului, prin contractul de privatizare, condiţii de tipul „păstrează toţi angajaţii cel puţin cinci ani“ sau „păstrează obiectul de activitate“, oferind în schimb facilităţi ca ştergerea ori reconversia de datorii, însă acum nu mai este aşa.