5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.03.2015
ZF: Topul celor mai mari angajatori. Kaufland este noul lider, detronând Petrom. Cei mai mari 100 de angajatori au împreună 441.000 de salariaţi şi concentrează 8,4% din efectivul total de personal din economie.
Deschiderea de noi magazine a făcut ca retailerul alimentar Kaufland, parte a grupului german Schwarz (familia mai deţine şi reţeaua Lidl), să ocupe primul loc în topul celor mai mari angajatori din economie în 2014, ajungând la un număr de peste 22.300 de angajaţi. OMV Petrom, care a fost în mod tradiţional cel mai mare angajator privat în ultimii ani, a fost astfel depăşit, având în vedere că a rămas cu doar 16.500 de angajaţi (în minus cu 2.500 de salariaţi faţă de 2013).
Capital: Sectorul bancar nu a ajuns încă la liman. Anul trecut băncile au scos din bilanţuri credite neperformante de miliarde de lei şi au marcat pierderile, însă, cu toată curăţenia, perspectivele nu-s încă prea roz. Pierderile record ar putea fi şi mai mari, provizioanele ar putea creşte şi „problema grecească” a fost pusă în aşteptare pentru doar patru luni. Peste toate acestea, instanţele au început să judece litigiile pe clauze abuzive, care ar putea aduce, şi ele, alte pierderi de sute de milioane de euro pentru unele instituţii bancare. Băncile au redus considerabil rata creditelor neperformante, de la 22% în 2013, la 14% în 2014. Această îmbunătăţire a indicatorului nu semnalează, însă, un comportament la plată mai bun al debitorilor.
EVZ: Tot mai multe „bombe pe roți” merg pe drumurile României. Numărul autoturismelor mai vechi de zece ani, care se află în circulație în țara noastră, crește în loc să scadă. Cauzele țin atât de lipsa posibilităților financiare ale românilor, cât și de inefi ciența programelor guvernamentale de stimulare a înnoirii parcului auto. Aproape șase din zece mașini care circulă pe drumurile țării sunt mai vechi de zece ani. Din totalul de 4,9 milioane de autoturisme aflate în circulație la finele anului trecut, 2,75 milioane au o vechime de cel puțin 11 ani. Dintre acestea, aproape 800.000 circulă de mai bine de 20 de ani, conform cifrelor publicate recent de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Adevarul: Sărăcie la benzinărie: trei plinuri de carburant dintr-un salariu minim. După opt ani de scăderi, puterea de cumpărare o ia de la zero: românii pot cumpăra doar 130 de litri de carburant cu un salariu minim pe economie, la fel ca în anul 2007. În ciuda faptului că salariul minim a crescut constant în ultimii ani, puterea de cumpărare abia acum a revenit la nivelul din 2007, un român permiţându-şi în acest moment să achiziţioneze din salariul minim 130 de litri de carburant. Acest indicator a înregistrat mari scăderi în timpul crizei.
Romania Libera: Economia crește, dar buzunarele românilor rămân goale. Produsul Intern Brut a crescut anul trecut față de 2013, industria, informațiile și comunicațiile, plus impozitele nete pe produs susținând această majorare, anunță INS. Anterior, statistica a arătat că investiţiile nete în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv. Deși economia crește, investițiile scad, iar numărul locurilor de muncă nu au o traiectorie ascendentă. „PIB-ul crește fiind susținut de industrie, însă multe companii își aduc din import componentele. De exemplu, fabrica de la Mioveni cumpăra până acum componente de la vreo 5 întreprinderi din Brașov. Acum le importă. Noi finanțăm locurile de muncă din străinătate, nu pe cele din țară și de aceea creșterea economică nu se simte în buzunarul românilor”, a precizat, pentru „România liberă”, Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe.