5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.04.2013
Capital: Cum frânează băncile ieftinirea imobilelor. Ca să-și minimizeze pierderile, băncile preiau imobilele în contul creanțelor neîncasate de la restanţieri, stopând scăderea accelerată a prețurilor. Boomul executărilor silite mai are de aşteptat. Din 2008 până în prezent, numărul executărilor silite de imobile pentru neachitarea creditelor ipotecare a crescut de peste 60 de ori. Cu toate acestea, fenomenul este departe de a fi atins punctul maxim, deoarece „băncile încă negociază cu clienții metode de rambursare a creditelor, chiar dacă mulți dintre ei nu și-au mai plătit ratele de circa un an și jumătate“, spune executorul judecătoresc Ioana Miu.
ZF: Fuziunea dintre grecii de la Eurobank şi NBG a eşuat pe ultima sută de metri. Bancpost şi Banca Românească rămân bănci separate. Bancpost şi Banca Românească, care urmau să-şi consolideze operaţiunile într-un jucător cu active de 4 mld. euro, rămân pentru moment două entităţi separate, după ce fuziunea dintre băncile-mamă a fost oprită la Atena, la cererea creditorilor externi ai statului elen. Eurobank şi NBG, acţionarii celor două bănci, care declanşaseră procedura de fuziune în luna februarie printr-un schimb de acţiuni, vor fi recapitalizate separat, ceea ce înseamnă practic îngheţarea procesului de consolidare a operaţiunilor, potrivit unui anunţ publicat pe bursa de la Atena.
Capital: Vosganian: «În 2013, ar trebui să vorbim serios de reducerea TVA». Relaxarea fiscală – un vis sau o realitate? Poate actualul guvern să îmbine măsurile de stângă cu cele de dreapta? Ministrul economiei spune a sosit momentul pentru reducerea CAS şi pregătirea terenului pentru micşorarea TVA.
ZF: România a retrocedat până acum 3 mil. hectare de păduri în valoare de 10 miliarde de euro. Este pentru prima dată când apare un raport privind suprafaţa de păduri retrocedată, o afacere nebuloasă timp de 20 de ani. România a restituit 3 milioane de hectare de păduri în ultimii douăzeci de ani, arată un raport de audit al Curţii de Conturi pe perioada 1990-2010, dat publicităţii săptămâna trecută, care susţine că au fost numeroase cazuri de abuzuri la retrocedări.
Gândul: Harta interactivă a nivelului de trai din România. Cât de bine se trăieşte în judeţul tău. În urma centralizării datelor, gândul a realizat clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară. Poziţia în top a judeţelor a fost determinată de punctajul obţinut de acestea la şapte capitole: rata şomajului, salariul mediu net, contribuţia locuitorilor la economia locală (PIB per capita), speranţa de viaţă la naştere, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, rata criminalităţii şi suprafaţa spaţiilor verzi aflate în zonele urbane.