5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.06.2014
ZF – România agricolă a devenit raiul traderilor: primii zece şi-au triplat afacerile în cinci ani. Cei mai mari zece traderi au afaceri cumulate de 3 mld. euro, dar la Finanţe declară pierderi de 1,7 milioane de euro. Alfred Toepfer (SUA), Cargill (SUA), Ameropa (Elveţia), Glencore (Elveţia), CHS (SUA), Bunge (SUA) şi Nidera (China) şi alte trei companii sunt cei care fac jocurile pe piaţa românească a comerţului cu materii prime agricole. Cei zece au avut anul trecut încasări cumulate de 3 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decât în 2009. Afacerile lor depăşesc 50% din valoarea producţiei de cereale, floarea-soarelui, soia şi rapiţă. Comercianţii de cereale au fost printre puţinele companii ce au crescut în anii de criză, perioadă în care în alte industrii se vorbea despre restructurări sau de scăderi anuale de două cifre.
Gândul – Senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, despre România, corupţie, vize, gaze de şist, Rusia şi criza din Ucraina
ZF – Cum arată topul celor mai mari jucători din IT&C din 2013: operatorii de telecom domină, dar companiile de IT şi soft cresc. Cele mai mari 30 de companii de IT&C din România au avut anul trecut afaceri cumulate de 5,5 mld. euro şi aproape 45.000 de angajaţi, cei mai puternici jucători fiind în continuare – din punctul de vedere al veniturilor – operatorii de servicii de comunicaţii, arată datele din bilanţurile fiscale pe 2013 de la Ministerul Finanţelor. Orange, parte a grupului francez de comunicaţii cu acelaşi nume, rămâne cea mai puternică firmă de pe piaţa de IT&C din România, atât din punctul de vedere al veniturilor, cât şi al profitului net, conform datelor de la Finanţe
Capital: PAID, păgubit de propriii acționari? Scandalul din jurul Omniasig, legat de antedatarea polițelor de asigurare a locuinței, pare să se extindă și la alte companii care fac parte din acționariatul PAID. Unul dintre acționarii PAID și poate cel mai puternic promotor al asigurărilor obligatorii este Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu. Acesta a fost reținut joi de procurori, fiind acuzat de două fapte de dare de mită, către doi judecători de la Tribunalul Bucureşti, secţia Civilă, pentru ca aceştia să îi dea soluţii favorabile în dosare de insolvenţă privind firmele sale.
Business Magazin – Un nou oraş din România va avea metrou: linia are opt kilometri şi leagă centrul de aeroport. Timişoara, cel mai mare oraş din vestul ţării, ar putea să aibă în curând o linie de metrou. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că a decis realizarea unei linii de metrou cu o lungime de 8 kilometri, care să lege centrul oraşului de aeroport. Proiectul urmează să intre în planul de buget pentru perioada 2014-2020, sursa de finanţare nefiind încă cunoscută, relatează Timiş Online. „Asta e soluţia – liniile de cale ferată trebuie să fie duse în subteran, şi cu această ocazie sigur că se va realiza şi o conexiune tip metrou între câteva puncte cheie ale oraşului nostru: Gara de Nord, zona mall, Gara de Est, aeroportul, toate pot ajunge să fie legate şi se va putea face repede şi la preţuri convenabile aşa ceva. Sunt acele utilaje cârtiţă care străpung munţii, merg pe sub mări, pe unde vrei”, a spus Robu.