Adevărul: Autostrada Comarnic-Braşov, ziua ofertelor. Statul aşteaptă să primească astăzi ofertele pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, astfel încât până la sfârşitul anului să se finalizeze evaluarea şi să se semneze contractul. Ziua de 9 decembrie a fost anunţată de mai mult timp (după câteva amânări) ca termen pentru primirea ofertelor ferme, angajante, din partea companiilor care doresc să ne construiască unul dintre cele mai dificile tronsoane de autostradă din ţară – Comarnic-Braşov.
ZF – Interviu cu Adrian Vasilescu: Guvernatorul BNR nu a fost cel care a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între preşedinte şi premier. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema bugetului de stat şi a scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între cei doi, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Pentru prima dată, Vasilescu aduce explicaţii privind participarea guvernatorului la întâlnirea de marţea trecută de la Cotroceni, răspunzând câtorva întrebări, începând de la cine a iniţiat întâlnirea până la poziţia guvernatorului faţă de acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Gândul: HARTA clienţilor de armament ai României. Cum au evoluat exporturile militare româneşti în ultimii ani. România a exportat armament şi tehnică militară în valoare de aproximativ 84 de milioane de euro în 2012, acesta fiind aproape cel mai scăzut nivel al exporturilor din ultimii 5 ani. Scăderea faţă de exporturile similare din 2011 este de 36%, după cum arată rapoartele trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de gândul. Industria de apărare ajunge astfel la o performanţă la export aproape de nivelul anului 2008. România a pierdut clienţi importanţi de armament în 2012 şi nu a reuşit să compenseze suficient prin câştigarea unor contracte no
ZF: Lucrările la metroul din Drumul Taberei, suplimentate cu 2,7 mil. euro, contract atribuit nemţilor de la Max Bögl. Metrorex a atribuit germanilor de la Max Bögl un contract de 12,2 mil. lei (2,7 mil. euro) fără TVA, pentru lucrări suplimentare la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon. Contractul vizează lucrări de deviere a reţelelor edilitare aferente Magistralei 5, lot L1.2 – Romancierilor – staţia Valea Ialomiţei inclusiv depou şi galerie de legătură, conform cerinţelor precizate în caietul de sarcini, se arată în anunţul de atribuire al Metrorex. Lucrările au fost adjudecate la 20 noiembrie prin negociere fără anunţ de participare.
ZF: Executivii Ford văd B-Max ca un best-seller, dar uzina e oprită
Capital: Jonglerii cu creditele neperformante, pe banii deponenţilor. Bancherii raportează greşit creditele neperformante şi încearcă să acopere din banii deponenţilor români pierderile generate cu finanţarea băncilor-mamă, în perioada de boom. Beculeţul roşu s-a aprins la Banca Naţională după ce s-au văzut datele raportate pentru luna iulie, iar suspiciunile au crescut după analiza situaţiei bilanţurilor din septembrie. „Am văzut că sursele atrase de la băncile-mamă – pasivele externe – au scăzut brusc la doar 66,4 miliarde de lei în septembrie anul acesta. Vârful fusese de 88 miliarde de lei în decembrie 2008. Ne-am speriat, pentru că banii aceştia veniseră să dea credite în perioada de boom şi scădeau putenic, deşi nu scădeau la fel de mult şi creditele“, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank.
EVZ: JAFUL DE LA CFR. Din patrimoniul Căilor Ferate au dispărut 1.125 de vagoane