5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 1.05.2014

Creditele în franci elveţieni ar putea fi plătite de cei îndatoraţi, la cursul la care au luat împrumutul,  Calendarul dărilor la stat. Mai, luna taxei pe stâlp și a declarațiilor pe venit, dar si Cea mai populară meserie din România: peste 230.000 de români o practică. Top 25 meserii după numărul de angajaţi şi ce salarii se câştigă. Citeste integral revista presei interne din 1 mai 2014. 
Economica.net - joi, 01 mai 2014, 05:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 1.05.2014

Bursa.ro: Creditele în franci elveţieni ar putea fi plătite de cei îndatoraţi, la cursul la care au luat împrumutul. Curtea Europeană de Justiţie a dat ieri câştig de cauză unor cetăţeni maghiari care s-au plâns că nu au fost informaţi despre costurile creditului în franci elveţieni şi au cerut să plătească creditul la cursul la care l-au luat. Este vorba despre hotărârea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care stabileşte că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful din contractul de împrumut care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului. Avocaţii sustin că dacă este făcută o astfel de plângere în instanţă, judecătorii sunt obligaţi să ţină cont de decizia instanţei europene.

EVZ: Calendarul dărilor la stat. Mai, luna taxei pe stâlp și a declarațiilor pe venit. În această lună este fixat primul termen de plată pentru taxa pe stâlp, care încă nu are norme de aplicare, dar, chiar și așa, va trebui plăti. Calendarul dărilor la stat. Mai, luna taxei pe stâlp și a declarațiilor pe venit. Mai este o lună importantă nu numai pentru că trebuie depuse declarațiile pentru venitul realizat în 2013, dar și pentru că, pe data de 26, este primul termen de plată al „taxei pe stâlp”, sintagma sub care s-a încetățenit impozitul pe construcții speciale. Iată cine, când și cum trebuie să depună declarațiile sau să achite dările la Fisc în această lună.

Adevarul: Cum ar arăta România într-un scenariu sumbru. De ce este ţara noastră unul dintre performerii Europei. Într-un scenariu pesimist, creionat de Autoritatea Bancară Europeană, economia românească ar parcurge din nou trei ani de criză, cu şomaj ridicat. Totuşi, în scenariul de bază, ţara ar înregistra creşteri economice anuale de peste 2%. Economia românească prinde viteză şi creşte puternic faţă de statele din Europa Occidentală, însă asta nu a oprit Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să îşi imagineze un scenariu negativ cu trei ani de criză economică, pentru a putea testa capacitatea de rezistenţă a băncilor.

Gandul.info: Cea mai populară meserie din România: peste 230.000 de români o practică. Top 25 meserii după numărul de angajaţi şi ce salarii se câştigă. Datele oficiale ne arată că România poate fi considerată ţara profesorilor, a vânzătorilor şi a muncitorilor în construcţii. Cu toate că au salarii mai mici de 1.500 de lei, cei mai mulţi români, peste 230.000 lucrează în învăţământ, mai exact ca profesori în şcoli generale şi în licee. Cifra se măreşte dacă îi luăm în calcul şi pe angajaţii din alte sectoare ale sistemului de educaţie, cum ar fi învăţământul superior. În afară de locurile de muncă din învăţământ, în topul meseriilor găsim, destul de previzibil, şi alte domenii unde salariile sunt plătite din bani publici. Statul poate fi considerat astfel un angajator important, având în vedere că în jur de 30% din forţa de muncă din rândul celor mai căutate 25 de domenii este plătită de la bugetul de stat.

ZF: Un fermier din Braşov a pregătit bovine de 300.000 € pentru China. Zoltan Haller, proprietarul fermei de bovine Haller din Braşov, cu afaceri de aproximativ 3 mil. lei (665.700 euro) în 2013, va exporta anul acesta către China 300 de capete de bo­vine la un preţ de 1.000 de euro pentru fiecare animal, iar li­vrările vor începe în prima jumătate a anului cu condiţia ca fer­mele chinezeşti să fie pregătite pentru a prelua vacile din Ro­mânia. Autorităţile din Ministerul Agriculturii anunţau în februarie că primul lot de Bălţate româneşti va pleca în China în luna aprilie, însă exporturile sunt încă în aşteptare. „Suntem în perioada de pre­gă­tire, colectare şi carantină şi de sin­cro­nizare între ferme. Exportul va în­cepe în prima jumătate a anului cu con­diţia ca fermele de carantină din China să fie pregătite”, a spus Haller. Cele 300 de bovine, cu vârste de 10 până la 18 luni, vor ajunge în China cu avionul şi cu vaporul.

Te-ar mai putea interesa și
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România a scăzut la 70%, de la nivelul de 100% înregistrat la începutul......
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari ...
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...