5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 1.07.2014

Economica.net
01 07. 2014
ziar_68743_46157600

Hotnews: Cum favorizeaza Ministerul Finantelor firma Intralot pentru un nou acord cu Loteria Romana. „Cu Loteria nu sunteti dumneavoastra si nici cu banii de la Rompetrol. Dar poate va uitati la colegii din Guvern”. Acesta este un mesaj transmis, saptamana trecuta, de presedintele Traian Basescu catre noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, in cadrul ceremoniei de investitura. Declaratia nu este intamplatoare, chiar daca a fost facuta intr-un moment nepotrivit si chiar daca Ioan Rus nu are in subordine Loteria Romana. Cu cateva ore inainte, Ministerul Finantelor, actionarul companiei, anuntase ca urmeaza sa incheie un nou contract pentru servicii de loterie, precum 6/49, 5/40 si Joker, pe o perioada de 10 ani. Ofertantul favorit pare sa fie tot firma greceasca Intralot, aceeasi cu care Loteria a incheiat contracte si in 2003, tot pe zece ani, si care s-au dovedit paguboase pentru statul roman.

ZF: România a pierdut în criză 11 miliarde de euro din masa salarială anuală. Iar scăderea cheltuielilor cu salariile s-a văzut imediat în consum.  Angajatorii români au plătit anul trecut salarii şi taxe aferente acestora în cuantum de 47 de miliarde de euro, cu 11 miliarde mai puţin faţă de anul 2008, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Pierderea a peste 400.000 de locuri de muncă în perioada 2008-2013, scăderea unor salarii sau înlocuirea angajaţilor „scumpi“ cu personal fără experienţă au dus în declin un indicator care este folosit ca slogan pentru promovarea României în faţa investitorilor străini: forţa de muncă ieftină.

Gândul: „PĂSĂRILE SPA” blochează autostrada Sibiu-Piteşti. Autorităţile române se tem şi de „AMFIBII”. Nici unul dintre cele aproape 20 de studii de fezabilitate (SF-uri) pentru noi autostrăzi scoase la licitaţii la grămadă de CNADNR în ultima perioadă nu a scăpat de contestaţii. Este şi cazul documentaţiei aferente licitaţiei de actualizare a SF-ului pentru Sibiu-Piteşti (120 kilometri). În vreme ce pentru Comarnic-Braşov compania de autostrăzi vrea un „raport pentru carnivorele mari”, pentru Sibiu-Piteşti CNADNR are cerinţe mai specifice. Compania solicită studii pentru Canis lupus, Lutra lutra, Lynx lynx, Ursus arctos şi Castor fiber, după cum reiese din caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate.

Capital: O privatizare eșuată, patru miniștri și 10 mil. euro. Dacă ar fi pusă pe hârtie încercarea statului de a vinde 51% din acțiunile CFR Marfă ar fi unul dintre cele mai bune best-seller-uri: schimbări de reguli, demisii, acuzații. Și toate acestea într-un context politic nu tocmai lipsit de evenimente notabile. Privatizarea celui mai mare transportator de marfă pe sectorul feroviar cu afaceri de aproape un miliard de lei ține capul de afiș și acum, după 7 luni după ce a eșuat. Deși, existau indicii clare, încă de la început, că vânzarea CFR Marfă va fi o nouă telenovelă a Guvernului Ponta, toți cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Transportului, inclusiv premierul, care a asigurat interimatul după demisia liberalului Relu Fenechiu, au contribuit la ea.

Adevărul: Ce aduce nou 1 iulie în buzunarele românilor. Ziua de 1 iulie este prevăzută ca dată de intrare în vigoare a unor acte normative care vor genera schimbări importante pentru bugetele mai multor categorii de populaţie. Cu excepţia scumpirii gazelor şi a creşterii punctului de amendă la circulaţia rutieră, veştile sunt în general bune.