5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.01.2013
ZF: Fiii lui Căşuneanu ridică un turn de 100 de metri lângă Piaţa Unirii. Costel (29 de ani) şi Ionuţ Căşuneanu (26 de ani), fiii lui Costel Căşuneanu, antreprenorul ce controlează firma de construcţii Pa & Co Internaţional, vor ridica în parteneriat cu investitorul belgian Yves Weerts un turn de birouri cu o înălţime de aproape 100 de metri pătraţi pe bulevardul Corneliu Coposu din Capitală, la 500 de metri de Piaţa Unirii. În urmă cu o lună firma C & I Building, controlată de belgieni (75%) şi cei doi fii ai lui Căşuneanu (câte 12,5%), a obţinut de la Primăria Sectorului 3 autorizaţia de construire care le permite să ridice turnul cu 17 etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 18.700 de metri pătraţi, iar arhitecţii afirmă că lucrările vor începe în perioada imediat următoare, în condiţiile în care a început amenajarea şantierului.
Capital: Cea mai lungă autostradă suspendată din ţară, amânată din cauza alunecărilor de teren. Şoferii care aşteptau să circule din primăvară pe viaductul de la Aciliu, parte a tronsonului de autostradă Sibiu – Orăştie, vor trebui să mai aştepte până în toamnă, deoarece inaugurarea celei mai lungi autostrăzi suspendate din ţară a fost amânată din cauza unor alunecări de teren.
Hotnews: Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata „serios pozitiv”. Primele pozitionari publice ale unor membri USL fata de exploatarea gazelor de sist au aparut la inceputul anului 2012 si au fost legate de concesiunea Chevron de linga Birlad (Acordul petrolier care vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Barlad a fost aprobat prin HG 2283/2004 de catre Guvernul Nastase, fiind incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Regal Petroleum. In 2010, Chevron a preluat licenta de la Regal Petroleum pentru suma de 25 de milioane de dolari). Printre adversarii declarati ai proiectului s-a numarat deputatul PSD Adrian Solomon, care a cerut public stoparea lucrarilor de prospectiuni. Motivul? Posibilitatea ca fracturarea hidraulica (controversata metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist) sa duca la poluarea pinzei freatice din zona.
ZF: Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta. Fie că sunt doctori, ingineri sau absolvenţi ai facultăţilor de management în provincie, secretarii de stat numiţi în Guvernul Ponta şi-au început cariera politică în oraşele natale în urmă cu mulţi ani şi au mai ocupat funcţii de conducere în administraţia centrală, atunci când era PSD sau PNL la putere. Activitatea lor politică a fost din nou recompensată printr-o funcţie în administraţia centrală plătită cu un salariu lunar de 1.000 de euro net. Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat – fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri – aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta.
Adevărul: Extrădaţi din paradis. Doi oameni de afaceri din Iaşi, fugiţi de justiţie tocmai în Republica Dominicană au fost trimişi cu cătuşe înapoi în România. Doru Teodor şi Victor Panaghiu, asociaţi într-un proiect cu fonduri europene, au dispărut din România în februarie 2012, imediat după ce au fost condamnaţi la închisoare pentru fraude cu bani UE. Poliţia din Republica Dominicană a emis un comunicat de presă prin care a informat că Doru Teodor şi Victor Panaghiu, doi români din Iaşi daţi în urmărire internaţională încă din martie 2012, au fost extrădaţi cu destinaţia Bucureşti.