5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.02.2014
ZF: „Puiul de Crevedia” a intrat în insolvenţă. Avicola Crevedia, companie cu afaceri de 86 mil. euro/an, parte a grupului Agroli controlat de libanezul Rami Ghaziri, a intrat în insolvenţă la cererea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea. Procesatorul avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de aproximativ 50 de milioane de euro şi 565 de angajaţi. Datoriile companiei acopereau sub 60% din cifra de afaceri, fiind în media industriei avicole locale.
Agrointel.ro – Ce așteptări au analiștii de la anul agricol 2014: Prețurile continuă să scadă. Grâul și porumbul se ieftinesc și cu 8% față de 2013. În cele mai multe dintre grânarele din emisfera de nord, Europa și fosta Uniune Sovietică a predominat o “vreme neobișnuit de caldă și uscată” – care a lăsat culturile fără stratul protector de zăpadă dar a și redus la minimum riscul înghețului și a pierderilor determinate de acest factor; pe de altă parte “umiditatea solului a scăzut, lucru care nu este de bun augur pentru culturile de grâu și orz de iarnă“ – o excepție o constituie Estul și Centrul Americii de Nord regiuni afectate chiar de furtuni de zăpadă. Lipsa precipitațiilor a favorizat în zona meridională a emisferei nordice recoltare citricelor precum și alte lucrări agricole.
Capital: Pachetul de relansare a economiei pică examenul bugetului. Trei din cele patru măsuri preconizate – facilitatea la plata ratelor pentru persoanele fizice, scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi sprijinul financiar pentru firmele care fac angajări – au o influenţă foarte mică sau zero asupra bugetului din acest an. În schimb, reducerea contribuţiilor de asigurări cu 5% care este, în fond, cea mai aşteptată de mediul de afaceri ar însemna un minus de încasări de circa 2,5 miliarde lei în a doua parte a anului.
ZF: Avertismentul ASF către investitori: Nu vă lăsaţi amăgiţi de promisiunile unor câştiguri incredibile! Dacă nu înţelegeţi ce vi se oferă nu tranzacţionaţi! Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat o alertă către potenţialii investitori prin care îi avertizează pe aceştia privind „riscurile şi capcanele tranzacţiilor financiare cunoscute popular sub denumirile de FOREX respectiv CFD sau tranzacţii în marjă, desfăşurate într-un cadru nereglementat şi nesupravegheat”. „ASF avertizează investitorii cu privire la existenţa unor practici abuzive, lipsite de etică şi în unele cazuri desfăşurate, în mod ilegal, de firme neautorizate în vederea oferirii de servicii de investiţii în produse financiare complexe, care implică un risc crescut.
Adevărul: Bugetele Electrica şi Transelectrica, tăiate de cosaşi: serviciile de defrişare şi vopsire au fost plătite la suprapreţ. Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012. Un raport al Curţii de Conturi arătă cum sunt căpuşate societăţile de stat. Dacă la Hidroelectrica „băieţii deştepţi“ au fost cauza contractelor păguboase, Transelectrica şi Electrica au alte probleme.
Capital: Noua acciză urcă prețul carburanților la 7 lei/litru. Sortimentele mai scumpe de carburant vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorării accizelor de la 1 aprilie, ceea ce va determina o scumpire de 5%-7%. Petroliștii se așteaptă la o scădere a consumului, însă doar pe termen scurt. Încă din prima zi a acestui an șoferii au fost nevoiți să plătească mai mulți bani pentru carburanți. Prețurile urmau să scadă datorită cursului de schimb la care se calculează accizele, însă guvernul USL a decis să schimbe modalitatea de calcul al acestora, astfel că în loc de ieftinire a avut loc o scumpire cu 9-10 bani/litru.