5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.04.2013

Economica.net
10 04. 2013
ziare2_23305500

ZF – Constantin Stroe avertizează: Afacerile Dacia au scăzut anul trecut, nu avem posibilitatea să majorăm salariile cu 30%. Prelungirea actualei stări conflictuale între o parte dintre angajaţii Dacia şi conducere pe tema noului contract colectiv de muncă poate lua o „turnură periculoasă pentru uzina de la Mioveni, competitivitatea acesteia fiind puternic afectată în faţa noii uzine din Maroc“, este de părere Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia. El a subliniat că producţia Dacia a scăzut anul trecut şi implicit rezultatele companiei vor fi mai slabe pe 2012.

Agrointel: Încă un miliardar scăpătat: Fără Insula Mare a Brăilei, “averea” lui Culiţă Tărâţă s-a prăbuşit. Culiță Tărâță a avut timp de peste un deceniu în administrare cea mai mare și mai valoroasă fermă din România – Insula Mare a Brăilei, luată în schimbul unei arende modice de la Agenția Domeniilor Statului. În mod normal, un fermier care are în administrare un asemenea ecosistem – cu peste 55.000 de hectare, sol excelent, irigații ușoare și acces la transportul fluvial – ar fi cel mai bogat român. Pentru asta ar trebui să fie în stare să exploateze eficient, ceea ce se pare că nu e cazul.

ZF: Alpha Bank a preluat Doamna Ghica Plaza, proiectul bancherilor şi avocaţilor. Grecii de la Alpha Bank au preluat controlul ansamblului rezidenţial Doamna Ghica Plaza din cartierul bucureştean Colentina, proiect format din nouă blocuri cu peste 600 de apartamente, dezvoltat de un grup sloven alături de mai mulţi investitori locali, în care circa 400 de apartamente nu şi-au găsit cumpărător la aproape patru ani de la finalizare. Alpha finanţase acest proiect printr-un credit de 45 de milioane de euro acordat în 2007, dar prin această ope­raţiune a mutat expunerea de pe banca locală pe o altă subsidiară din grup. Brokerul Cristian Sima, bancherul Dan Pascariu, dramaturgul Adrian Lustig şi avocaţii Călin Andrei Zamfirescu şi Stan Târnoveanu au ieşit din acest proiect în care a fost construit şi unul dintre cele mai mari blocuri cu apartamente din Bucureşti, cu 24 de etaje.

Capital: Interviu.“ În circa două luni Codul Insolvenţei ar putea ajunge în atenţia Guvernului”. În momentul de faţă sunt consultări asupra  amendamentelor la legea insolvenţei cu   grupul de experţi pe acest proiect, grup din care fac parte judecători, practicieni în insolvenţă, reprezentanţi ai BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor etc. În paralel, este în curs o selecţie a jurisprudenţei existente în domeniu. O primă formă a proiectului de lege a fost înaintată beneficiarului nostru, Ministerul Justiţiei . Această instituţie, după derularea procedurilor, prevăzute de lege, de consultare publică şi avizare inter-interinstituţională, va supune proiectul, spre aprobare, Guvernului. O estimare a momentului la care ar putea ajunge pe masa Guvernului o putem, eventual, face prin raportare la calendarul convenit cu partenerul nostru, Ministerul Justiţiei, pentru finalizarea Codului Insolvenţei. Se poate preconiza, în acest fel, că  în circa 2 luni proiectul ar putea fi, deja, în atenţia Executivului”, a spus Cristian Răvăşilă,  liderul echipei de servicii de restructurare a afacerii din PwC.

România liberă: Nuntă de tinichea, zece ani cu Bechtel. Urmează alţii. Beneficiari ai unui contract avantajos în care dacă stau câştigă mai bine decât dacă muncesc, americanii de la Bechtel se înduplecă greu să renegocieze contractul după cum vrea ministrul Infrastructurii, Dan Şova. Românii ar putea să mai audă ani buni de acum încolo de firma Bechtel în calitate de aşa zis constructor al autostrăzii Transilvania, după ce credeau în septembrie 2011 că au scăpat definitiv de contractul care, până acum, le-a golit buzunarele de 1,6 miliarde de euro şi le-a adus doar 50 de kilometri de autostradă.