Capital: Jumătate din piaţa asigurărilor se clatină. Motoarele pieţei asigurărilor dau semne serioase de oboseală. Răscumpărările premature macină profiturile asigurătorilor de viaţă, în timp ce societăţile care vând poliţe RCA sunt sufocate de daunele tot mai mari. La finele lui 2012, mai bine de 48% din valoarea totală a primelor brute subscrise în România proveneau din cele două linii de asigurare. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că majoritatea clienţilor au contact cu firmele de asigurări şi aud de produsele acestora doar pentru că legea RCA îi obligă să intre în contact cu aceste societăţi, ne putem face o idee asupra importanţei celor două segmente. Un colaps al vânzărilor de poliţe de viaţă sau de RCA ar echivala cu o prăbuşire definitivă a întregii pieţe.
ZF: Debitul Dunării loveşte afacerile transportatorilor de marfă şi pune sub risc producţiile fermierilor. Nivelul ridicat al Dunării în Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria şi restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile de acolo au blocat mai multe nave româneşti încărcate cu marfă, ceea ce le provoacă transportatorilor pierderi de milioane de euro.
Gândul: Harta salariilor. Ce s-a întâmplat cu lefurile românilor într-un an. Analiza „boom”- ului din Harghita. Salariile din cinci judeţe din România au scăzut în ultimul an, reiese din datele centralizate de gândul pe baza celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare scădere a salariului mediu net s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, de 5%, respectiv de la 1.281 de lei în februarie 2012, la 1.218 lei în februarie 2013. Pe de altă parte, salariul mediu net din Harghita a cunoscut în perioada analizată un avans de 33 de procente, cea mai susţinută creştere din România, de şase ori mai mare decât cea înregistrată, spre exemplu, în Bucureşti.
Capital: Topul băncilor de retail. Nu există o bancă la care un client să poată găsi cele mai bune oferte din piaţă la absolut toate produsele. În plus, clienţii au nevoi diferite, pentru unii contând mai mult anumite caracteristici decât altele. Un client care ar vrea să analizeze pe cont propriu toate ofertele din piaţa bancară, pentru a-şi alege cel mai bun produs, ar avea nevoie de câteva săptămâni pentru a strânge datele de la bănci, pentru a le verifica, ordona, compara şi ierarhiza
Hotnews.ro: Cum s-a transformat managementul profesionist la marile companii de stat in numiri politice controversate. Companiile de stat se afla in plin proces de implementare a managementului profesionist. Unele au, deja, „profesionisti” la conducere, fiind selectati membrii consiliilor de administratie sau de supraveghere, dupa caz, si chiar directori generali. Teoretic, aceste numiri trebuie facute in urma unor selectii riguroase in randul candidatilor, cu ajutorul firmelor specializate în recrutare, si prin proceduri ferite de ingerinta factorului politic. Practic, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, existand si cazuri de numiri controversate, selectia fiind facuta in baza unor criterii politice.