5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.07.2013

Economica.net
10 07. 2013
ziare_55789_31150800_38722700

ZF: Cum se va ajunge la 22 de milioane de tone de cereale până în 2020, cu 10% peste recordul istoric. Raportul Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, dat publicităţi recent, avansează propunerea ca în următorii şapte ani producţia de cereale locală să se majoreze cu 43% şi să ajungă la pragul de 22 de milioane de tone, motoarele creşterii urmând să fie majorarea recoltelor de grâu şi porumb, cele mai importante două materii prime agricole din această categorie.

Business Magazin: Regina crenvurştilor face 30 de milioane de euro pe an. Deşi Meda a înregistrat anul trecut o profitabilitate de circa 20.000 de euro la o cifră de afaceri de peste 27 de milioane de euro, compania investeşte în 2013 1,35 milioane de euro. Ca urmare, cifra de afaceri a companiei ar urma să crească cu 5%, depăşind 28,5 milioane de euro. CONTEXTUL: Piaţa cărnii şi a preparatelor de carne scade de la an la an, iar costurile materiilor prime pot creşte brusc. Consumatorii fie cumpără cantităţi mai mici de mezeluri, fie se îndreaptă către segmente de preţ inferioare.

Capital: Sute de mii de euro investite în relansarea Trilulilu. Trilulilu, cel mai accesat site românesc de divertisment, se va schimba radical începând de anul acesta, ca urmare a evoluției site-ului de user generated content într-o platformă integratoare de conținut. Sergiu Biriș, director general Trilulilu, a anunțat relansarea și reinventarea site-ului Trilulilu, unul dintre cele mai accesate site-uri de la noi cu 2,2 milioane de vizitatori unici lunar. Compania a investit sute de mii de euro în noul Trilulilu, care se află în prezent în teste, urmând ca din octombrie utilizatorii să-l poată accesa. Varianta finală a site-ului va fi gata la începutul anului viitor.

EVZ: Ai o datorie de recuperat? Din toamnă apar noi condiţii. Firmele care au creanţe mai mici de 90.000 de lei la alte companii, nu îşi vor mai putea trimite datornicii în insolvenţă, potrivit unui proiect de Cod al insolvenţei. Din toamnă ar trebui să apară Codul insolvenţei care va armoniza legislaţia locală cu cea europeană, după cum a declarat pentru EVZ Arin Stănescu, unul dintre specialiştii care lucrează la redactarea documentului. Una din cele mai importante prevederi noi este impunerea unui prag, de 90.000 de lei, dincolo de care un creditor poate cere insolvenţa datornicului. În prezent, nu există o limită în acest sens.

Capital: Salariul minim în sectorul public va ajunge la 1.000 de lei. Salariul minim în administrația publică trebuie să fie de 1.000 de lei, consideră premierul Victor Ponta, care, într-o emisiune televizată, a declarat că guvernul pe care îl conduce dorește schimbarea Legii salarizării. Potrivit premierului, țara noastră are în continuare un aparat administrativ supradimensionat și care nu performează din lipsa resurselor financiare, dar și din lipsa criteriilor de performanță.