5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.09.2015

Economica.net
10 09. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Cartiere de corporatiști: Dezvoltatorii români „dotează” clădirile de birouri cu locuințe, după modelul IKEA – adevărul financiar. După ce divizia imobiliară a companiei IKEA a hotărât ca pe terenul cumpărat de la fosta Uzină Timpuri Noi să nu construiască magazin, ci ansambluri de birouri, dar și rezidențiale, jucătorii din piață au descoperit că marile aglomerări de business din Capitală duc lipsă de spații de locuit și și-au îndreptat atenția către aceste perimetre.

Supravieţuitorii crizei scapă de ultimele imobile neprofitabile – Capital. Dezvoltatorii prinşi nepregătiţi de criză, dar care au rezistat cataclismului, fac acum tot posibilul să îşi cureţe portofoliile cu speranţa că vor avea o nouă şansă în ciclul imobiliar care tocmai a început. Prețurile la care au ajuns să vândă sunt reduse la jumătate.

Ce impact vor avea asupra României cele două noi reactoare construite de ruși la centrala nucleară a Ungariei – Profit.ro. Aradul este orașul din afara Ungariei cel mai expus în mod potențial la emisiile radioactive ale celor două noi reactoare pe care țara vecină vrea să le construiască, în colaborare cu Rusia, la centrala sa atomoelectrică de la Paks, se arată în studiul de evaluare al impactului internațional asupra mediului întocmit de compania însărcinată cu implementarea proiectului, în care se precizează, totuși, că nivelul respectivelor emisii se va încadra în limitele maxime de siguranță tolerate de reglementările în vigoare chiar și în cazul în care se vor depăși valorile proiectate.

Trei ani de chin pentru Oltchim – DIGI24. După privatizări eşuate, insolvenţă şi promisiuni de salvare venite de la cinci miniştri, Oltchimul se pregăteşte de noi disponibilizări. Luna viitoare, combinatul din Vâlcea va rămâne cu 1.900 de angajaţi, adică a pierdut peste o mie de locuri de muncă în cei trei ani în care statul a încercat să-l vândă.

Patru malluri din Bucureşti şi-au schimbat şefii în acest an – ZF. AFI Palace Cotroceni, Mega Mall, Promenada, dar şi Anchor Group România, cel care deţine şi Bucureşti Mall, au făcut schimbări în management anul acesta, astfel că la conducerea mallurilor au venit manageri noi.

Draftul noii legi a salarizării bugetarilor: cel mai prost plătit primar încasează aproape 7.000 de lei brut pe lună, iar un ministru va primi 19.000 de lei pe lună – ZF.

Opt jucători din sistem deţin circa 85% din numărul de POS-uri instalate la comercianţi. Veniturile din comisioane pe această piaţă, 50-70 mil. euro anual – ZF.