Capital: Cum ar arăta economia României fără Dacia? Legături periculoase – noile şi vechile zone monoindustriale. Economia centralizată de până în 1989 a făcut ca localităţi şi chiar regiuni întregi să fie legate de o singură fabrică sau de o singură industrie. Noua economie nu pare să fi învăţat mare lucru din experienţele ultimului sfert de secol. Cum ar arăta economia României fără Dacia? Mulţi au încercat să-şi închipuie asta prin primăvară, când francezii au sugerat că lipsa unor reţele moderne şi rapide de transport, dar şi impredictibilitatea fiscală şi legislativă i-ar putea face să ia în considerare relocarea investiţiei de la Mioveni. Şi imaginea nu a fost deloc una plăcută. Pentru că producătorul de autoturisme este responsabil direct pentru circa 3% din PIB-ul României şi pentru aproximativ 8% din exporturi. Pentru Dacia lucrează direct peste 13.000 de oameni, alţi 10-20.000 fiind angajaţi ai firmelor care furnizează fabricii franceze diverse produse şi servicii.
ZF – Al cincilea CA al BNR de după Revoluţie îşi va începe mandatul având ca obiectiv central adoptarea euro. Noul CA al BNR, care include trei nume noi – Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu – a fost votat în iunie de către Parlament. Mandatul de cinci ani al actualului Consiliu de Administraţie (CA) al BNR ajunge la final, iar noii şi vechii aleşi vor ocupa de săptămâna viitoare cele nouă fotolii din celebra sală de consiliu de la banca centrală, având pe masă ca obiective principale intrarea în uniunea bancară şi aderarea la zona euro.
Adevărul – Tampiza, fost şef al Lukoil în România: Ruşii nu pot închide rafinăria Petrotel, altfel vor fi forţaţi să vândă şi benzinăriile. „Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi“, a afirmat Tampiza.
ZF – Agricultura pierde 1 miliard de euro din porumb deşi hambarele sunt pline. Valoarea recoltei de porumb coboară cu un miliard de euro, adică un minus de aproape 40% faţă de nivelul de anul trecut, pentru că preţurile au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar volumul recoltat a rămas acelaşi ca în 2013. Porumbul va aduce fermierilor 1,6 mld. euro în acest sezon, în loc de 2,6 mld. euro cât a adus anul trecut.
Adevărul – Ce linii ferate vrea statul să desfiinţeze. Lista tronsoanelor cu pierderi financiare. Tronsoanele cu cele mai mari pierderi financiare, care nu au prezentat interes nici pentru investitorii particulari chemaţi să le ia în chirie, ar putea intra pe o listă neagră a excluderii din reţea.
ZF: Petrom şi Romgaz au de plătit 8,5 mil. euro până la sfârşitul anului pentru certificate de poluare. OMV Petrom trebuie să plătească până la sfârşitul lunii decembrie 6 milioane de euro pentru certificate de emisii cu efect de seră (numite şi certificate CO2) pentru a acoperi poluarea termocentralei Brazi, în timp ce Romgaz are de plătit 2,5 milioane de euro pentru certificatele aferente centralei Iernut, potrivit unor informaţii transmise de Departamentul pentru Energie.