5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.01.2013
Capital: Cum să vinzi covrigi de 2 mil. euro anual. Comercializarea covrigilor de 1 leu, dar și a altor produse ce au la bază aceeași cocă, a făcut simigeria Petru faimoasă. După 74 de ani de tradiție, businessul a ajuns la două milioane de euro anual și peste 100 de covrigării în toată țara. Mulți au văzut potențialul unui start up ce se ocupă cu vânzarea covrigilor. Este un fapt ce poate fi constatat cu ochiul liber, în special în ultimii ani, când criza și-a pus amprenta pe economie. Însă prea puțini au ajuns să dezvolte o afacere de mare anvergură pentru un domeniu în care rulajul este doar „mărunțiș“. Povestea covrigilor Petru începe secolul trecut, însă, la ani distanță, strănepoții brutarului care a clădit brandul ce-i poartă numele au reinventat afacerea, păstrând, totuși, rețeta originală.
Adevărul – Daniel Chiţoiu, despre regândirea sistemului fiscal: Dorim să începem cu impozitarea directă, prin impozitul forfetar. Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu a declarat joi seara că se ia în considerare o impozitare directă, “mai ales în domeniile greu de controlat, prin impozitul forfetar”, adăugând că nu va fi vorba de impozitul minim din 2008, ci de cel “în funcţie de domenii de activitate, de zone şi de categorie de contribuabili”.
EVZ: 35 de concurenţi pentru bănetul Loteriei Române. Modalitatea de alegere a noului manager al Loteriei Române ridică suspiciuni, după ce plicurile cu dosarele candidaţilor au fost deschise în trei etape şi nu în una singură, aşa cum prevăd majoritatea procedurilor în atari situaţii. După ce luni se înscriseseră doar trei candidaţi, iar ieri, la ora 11.00, numărul lor crescuse la 17, după amiază, numărul total al pretendenţilor s-a oprit la 35. Printre candidaţi se numără un grec şi foşti manageri de la alte companii care nu au nicio legătură cu jocurile de noroc.
ZF – Bîlteanu: Închiriem două treimi din Tower Center într-o lună. Turnul Tower Center din Piaţa Victoriei, care a stat gol din cauza litigiilor deşi construcţia a fost finalizată de mai bine de trei ani, va ajunge în următoarea lună la un grad de ocupare de 60-70%, afirmă Dragoş Bîlteanu, unul dintre coproprietarii clădirii cu 22 de etaje şi o înălţime de peste 100 de metri.
Capital: Proiectele din feroviar, prioritare anul acesta. Peste 50% din totalul de 15.000 de km de cale ferată desfășurată se află într-o stare avansată de degradare și necesită reparații capitale. Nu e de mirare că, în prezent, construirea unei linii de mare viteză în România este privită cu scepticism de către unii investitori, principala problemă fiind legată de atragerea fondurilor necesare unui proiect de asemenea dimensiuni. Chiar și așa, este un plan inclus deja în Programul de Guvernare, care a luat în calcul, într-o primă fază, secțiunea Curtici-București-Constanța. Apoi, un alt mare proiect aflat pe masa guvernanților este un nou coridor european în cadrul TEN-T, pe axa Vest-Est, Budapesta-Odessa, acesta urmând să fie negociat cu Uniunea Europeană. Alte puncte bifate pe harta modernizărilor din feroviar se referă la Gara de Nord din București, care ar trebui adusă la standarde europene, dar și la 30 de stații de cale ferată care au nevoie urgentă de investiții.